eur:
388.97
usd:
360.63
bux:
68745.31
2024. május 7. kedd Gizella

Több mint 2 százalékkal nőtt a BUX a héten

Hangulati kereskedés jellemezte a tőzsdéket a héten, többnyire a megjelent makrogazdasági adatok hatására mozdultak az árfolyamok. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) összességében erősödéssel zárta a hetet.

A BÉT részvényindexe, a BUX pénteken záráskor 18.233,03 ponton állt, 2,2 százalékkal, 393 ponttal magasabban az előző heti záró értékénél.

A részvénypiacon 64,66 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a múlt héten, az előző heti 55,77 milliárd forint után. A vezető részvények az OTP kivételével erősödéssel zárták a hetet.

Jó hangulatban indult a hét a tőzsdéken, az optimista alaphangot az amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke múlt pénteki Jackson Hole-ban tartott beszéde adta meg a CIB Bank heti összefoglalója szerint. A Fed első embere konkrét utalást nem tett ugyan a piac által várt újabb lazítási programra, de az általa elmondottakból és a később publikált, a Fed előző üléséről készült jegyzőkönyvből a piac azt olvasta ki: az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény készen áll a további monetáris stimulusra. Mindezek hatására a hét első napjait a kockázati étvágy erősödése jellemezte.

A hét vége felé azonban ismét kiújult a kockázatkerülés, miután sorra jelentek meg a romló euróövezeti gazdasági kilátásokra utaló adatok. Ez gyengítette az eurót, és ismét csak a menedék devizáknak, elsősorban a svájci franknak kedvezett. A frank árfolyama csütörtökön elérte a 240-et, pénteken pedig már 250 forinton is kereskedtek vele. Pénteken tovább rontotta a piaci hangulatot a vártnál sokkal rosszabb amerikai munkanélküliségi adat, amely szerint augusztusban nem nőtt az új munkahelyek száma, míg elemzők 80 ezres bővülést vártak.

A magyar piacot a nemzetközi hatások mellett a kormány részéről megjelent nyilatkozatok is befolyásolták. Az OTP-nek például nem kedvezett, hogy a miniszterelnök egy rádióinterjúban azt mondta: a bankszektornak is ki kell vennie a részét a lakosság devizaalapú eladósodásából származó veszteségekből. A befektetők ezt úgy értékelték, hogy a kormány újabb terheket ró a bankokra.

A figyelem középpontjában van a jövő évi költségvetés is, amelyet a héten első olvasatban tárgyalt a kormány. A CIB Bank értékelése szerint pozitív, hogy a kormány elkötelezettnek mutatkozik a deficitcél tartása és az adósság csökkentése mellett, az azonban csak később derül ki, hogy milyen eszközökkel kívánják a büdzsén tátongó lyukat betömni.

A héten az OTP árfolyama 2,89 százalékkal 4.001 forintra csökkent. A bankpapír heti forgalma 39,7 milliárd forint volt, az összforgalom 61,5 százalékát tette ki.

A Mol 4,3 százalékkal erősödött, 17.100 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, 14,6 milliárd forintos adásvételével a heti összforgalom 22,6 százalékát adta.

A Magyar Telekom részvények ára 4,05 százalékkal 514 forintra emelkedett, a távközlési papír heti forgalma 2,7 milliárd forint volt.

A Richter részvények ára 5,43 százalékkal 35.530 forintra nőtt, 4 milliárd forintos heti forgalomban.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 4,34 százalékos erősödéssel, 15.500 forinton zárta hetet, forgalma 487 millió forint volt.

A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 0,28 százalékkal, 4 ponttal emelkedett a múlt héten, pénteken záráskor 1.482,85 ponton állt.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×