eur:
389.09
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Kis eséssel zárt a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,77 pontos, 0,17 százalékos csökkenéssel, 18.233,03 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

"Magyar csodát láttunk" - mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője utalva arra, hogy az európai tőzsdeindexek 3-4 százalékos mínuszban voltak pénteken. Hozzátette, hogy a régiós piacok relatíve jobban teljesítettek, ezek kisebb visszaesést mutattak.

A piacok pénteki hangulatát leginkább az Amerikában délután közölt, a vártnál sokkal rosszabb munkanélküliségi adat rontotta, bár előtte sem volt túl jó a hangulat. (Az Egyesült Államokban augusztusban nem jött létre új munkahely a mezőgazdasági ágazaton kívül, holott elemzők 80 ezres növekedésre számítottak. A munkanélküliségi ráta 9,1 százalék volt, ugyanannyi, mint júliusban.) A BÉT-en egy nagy vevő volt, jellemzően az OTP-re, ennek megbízásai az alacsony likviditás miatt "torzítottak" az irányon - vélekedett a kereskedő.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint azért indult rossz hangulatban a pénteki kereskedés a tőzsdéken, mert felfüggesztették a tárgyalásokat Görögország és a hitelező "trojka" között a további hitelrészletek utalását illetően. Õ is kiemelte a BÉT jó teljesítményét a fejlett piacokhoz képest, megemlítve, hogy a hazai piac zárásakor a német DAX index 3,5 százalékos esést mutatott.

Az elemző szerint hétfőn alacsony forgalomra lehet számítani a hazai piacon is, mivel Amerikában nem lesz kereskedés.

A Mol 165 forinttal, 0,96 százalékkal 17.100 forintra csökkent, 2,9 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 49 forinttal, 1,21 százalékkal 4.001 forintra esett, forgalmuk 9,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,78 százalékkal 514 forintra erősödött, forgalma 638,4 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 740 forinttal, 2,13 százalékkal 35.530 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 39,3 millió forintos forgalom mellett 535 forinttal, 3,34 százalékkal 15.500 forintra gyengült.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.482,85 ponton zárt pénteken, ez 13,25 pontos, 0,89 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×