eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Svájc már nem adóparadicsom

Nagy-Britannia és Svájc olyan megállapodást kötött, amelynek eredményeként a leggazdagabb briteknek többé nem éri meg az alpesi országba menekíteni vagyonukat, Nagy-Britannia pedig 6 milliárd font bevételre tehet szert.

A The Times című brit lap csütörtöki számában arról számol be, hogy George Osborne brit pénzügyminiszter szerdán Zürichben aláírta a megállapodást, amely 11 hónapos tárgyalássorozat végére tett pontot. A svájci kormány beleegyezett, hogy adót vet ki azokra a britekre, akik svájci bankokban tartják pénzüket, személyazonosságukat azonban továbbra sem fedik fel.

Az egyezmény értelmében Svájc évente mintegy 3-6 milliárd fontot adhat át így a szigetországnak. Az adót a svájci bankok szedik be. Az elmúlt hónapokban a megállapodásról szóló tárgyalások miatt több brit már igyekezett Svájc helyett más adóparadicsomokba, például Szingapúrba menekíteni vagyonát, azonban ezen túl a svájci bankok értesítik Nagy-Britanniát, ha ilyen pénzmozgást észlelnek.

George Osborne szerint a megállapodás jelentőségét növeli a rossz gazdasági helyzet is, mert ilyen körülmények között a "törvénytisztelő adófizetőkre" még nagyobb teher járul az adókat elkerülni igyekvők miatt.

Nagy-Britanniáéhoz hasonló megállapodást kötött Svájccal Németország is. Az adóparadicsomok bírálói azonban azért kifogásolhatják az egyezményt, mert a vagyonukat Svájcba menekítőknek továbbra sem kell felfedniük kilétüket és semmilyen eljárással sem kell szembenézniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×