eur:
389.62
usd:
362.01
bux:
68430.86
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az új lakcímre is el kell küldeni a reálhozamot

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének álláspontja szerint módosíthatóak a magánnyugdíjpénztárnál korábban megadott lakcím-, vagy bankszámla adatok, és a kasszák kötelesek újra elutalni a reálhozamot a volt tagjuknak - mondta a hatóság szóvivője. Binder István hangsúlyozta: bár a pénztárak erről másként nyilatkoztak, a jogalkotói szándék az, hogy mindenki juthasson hozzá az őt megillető reálhozamhoz.

Sok, az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépett volt magán-nyugdíjpénztári tag jelezte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél, hogy kedvezményezte a tagi kifizetéssel kapcsolatos lakcím vagy bankszámlaszám változási bejelentését, de ezt egyes magánnyugdíjpénztárak elutasították - közölte Binder István. A pénztárakk arra hivatkoztak, hogy - a tb-rendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet előírása alapján - 2011. május 31-ig volt lehetőség a kifizetési adatokkal kapcsolatos nyilatkozattételre.

A PSZÁF szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a jogalkotói szándék az, hogy minden pénztártag hozzájusson a reálhozamához. Hibás adatok pontosítása, illetve az életkörülmények - a pénztárnak a volt tag által bizonyított - megváltozása (a lakcím, bankszámlaszám megváltozása, az önkéntes nyugdíjpénztári tagság megszűnése, más önkéntes pénztárba való átlépés) esetében a PSZÁF álláspontja szerint a magánnyugdíjpénztár akkor jár el a jogalkotói szándéknak megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesz a módosítási kérelemnek, és az adatváltozást befogadja. Binder István hozzátette: a pénztárnak ez alapján ismételten kezdeményezni kell az el nem jutott összegek kézbesítését a postánál vagy a banki szolgáltatónála végső jogszabályi határidőn belül. A szóvivő kiemelte, hogy a PSZÁF ezt az álláspontját a pénztárakkal is közölte.

A jogszabály szerint a lakcímre kell eljuttatni a reálhozamot. Ha ez a cím már nem ugyanaz egy költözés miatt, mint amit korábban bejelentett, akkor ez a jogszabályi előírás nem tud teljesülni - fejtette ki Binder István.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×