eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A PSZÁF szerint nyugalom van a magyar piacon

Nem készül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a sortolás felfüggesztésére Magyarországon - mondta el a szervezet szóvivője. Binder István szerint a magyar állampapírpiacon nyugalom van, nincs szükség erre a lépésre.

Betiltották a határidős eladási ügyleteket 15 napra a francia, az olasz, a spanyol és a belga tőzsdéken. A négy ország tőzsdepiaci felügyelete azután határozott így, hogy a héten a különféle híresztelések miatt esett a banki részvények ára az európai tőzsdéken.

Árfolyamesésre játszás - tömören ezt jelenti a shortolás, amely Magyarországon is ismert és alkalmazott tőkepiaci művelet - magyarázta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője, aki hozzátette: több európai országgal ellentétben jelenleg itthon nem tervezik a shortolás korlátozását.

Binder István kiemelte: erre főként olyan országokban van szükség, ahol bajok vannak a állampapírpiacon és a gazdaságban. Márpedig a magyar állampapírpiac a teljes nyugalom jeleit mutatja, és a befektetők tudják, hogy az Egyesült Államokból és az eurózónából begyűrűzött problémák és a nemzetközi hírek mozgatják a piacot és a papírokat, nem pedig a hazai gazdaság teljesítménye a baj forrása.

A shortolást a jogalkotó, illetve a Felügyelet függesztheti fel - tette hozzá a szóvivő, aki elmondta azt is, hogy a PSZÁF a válság kezdetekor, vagyis 2008 őszétől létrehozott egy napi shortolási adatbázist, és valamennyi érintett szolgáltatótól adatokat kér be, de felfüggesztés még nem történt.

"Pőrén" is lehet

Németország a részvények, államkötvények és CDS ügyletek úgynevezett "pőre" short eladásának betiltását tartaná szükségesnek egész Európában - közölte a német pénzügyminisztérium a Reuters hírügynökséggel.

Csak egy ilyen tilalommal lehetne megakadályozni a piacokon dúló "destruktív spekulációt" - mondta a nevének elhallgatását kérő forrás. Németország támogatja Olaszország, Franciaország és Spanyolország és Belgium ilyen értelmű, pénteken hatályba lépett intézkedéseit - tette hozzá.

A "pőre" short (naked short) ügyletben az értékpapír eladója nem szerzi be, nem veszi kölcsön az eladásra szánt papírokat, illetve nem győződik meg azok rendelkezésre állásáról.

Hagyományos short ügylettel áresésből lehet nyereséget kivenni úgy, hogy az eladó a birtokában eredetileg nem lévő, hanem kölcsönvett papírokat ad el, majd vásárol vissza olcsóbban. Az ügyletben a spekuláns az áremelkedés kockázatának teszi ki magát.

Válsághelyzetben lévő piacokon a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, már csak azért is, mert a spekulánsok mindent megtesznek a szóban forgó papír árfolyamának leszorításáért.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×