eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Optimista a Nomura: nem lesz itt recesszió!

Bár a makrofolyamatok vitathatatlanul romlást mutatnak, a Nomura továbbra is komoly értéket lát a részvénypiacokban. Az elemzők úgy vélik, a befektetői félelmek eltúlzottak, nem lesz recesszió. Bár a mostani piaci pánik következtében a befektetési bank stratégái is felülvizsgálták korábbi várakozásaikat, azok így is optimizmust tükröznek: idén a vállalati profitokban 15 százalékos növekedést prognosztizálnak. Az egyes piacok között is Európát és Japánt preferálják, míg a fejlődő piacoktól továbbra is óvakodnak.

Az elmúlt napok részvénypiaci eseményei azt mutatják, hogy a befektetőkön a pánik lett úrrá, ezt részben a globális gazdasági növekedés fenntarthatóságába vetett hit megingása okozza: sokan már recessziót vizionálnak.

A Nomura azonban nem tartozik ebbe a táborba, a befektetési bank londoni részlege által kiadott legfrissebb globális részvény stratégiában az elemzők hangsúlyozzák, a vállalati eredmények továbbra is jók, a bevétel-növekedésben egyelőre nem mutatkozik megtorpanás. Emellett a szakértők hozzáteszik, a globális részvénypiacok mind abszolút, mind relatív értelemben attraktívnak tűnnek.

Az erőteljes kockázatkerülés közepette a globális részvénykockázati prémium 6,5 százalékra emelkedett, ez historikus értelemben is kiugrónak számít, az 1990-től számított átlagos érték ugyanis négy százalék. Bár a napokban a piaci volatilitás is érezhetően nőtt, a Nomura szerint ez még messze nem indokolja a fent említett mértékű kockázati prémiumot.

Az árazás is azt mutatja, hogy komoly érték van a részvénypiacokban: a globális szinten a részvények 1,67-es P/BV mutatón forognak, ami 30 százalékos diszkontot jelent a megelőző 23 év átlagához képest.

Tisztán látható jelenleg, hogy a befektetők figyelmének középpontjában a makrofolyamatok alakulása áll, az árfolyamok pedig azt mutatják, hogy a piac recessziót áraz. Ezen a ponton a Nomura kiemeli, a félelmek eltúlzottak, a befektetési bank közgazdászai 2012-ben 4,4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak globális szinten.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy bár az amerikai gazdaság növekedésének üteme az idei első félévben megtorpant, a vállalatok árbevétel-növekedésének dinamikája ugyanakkor erősödött (a második negyedévben 12,6 százalékra nőtt a megelőző negyedévi 9,4-ről). A Nomura azt is kiemeli, hogy a számokat a pénzügyi szektor még le is húzta, enélkül a növekedési dinamika 14,6 százalékos lett volna.

További érdekesség, hogy a makrofolyamatok romlása ellenére a vállalati eredményvárakozások meglehetősen stabilak. Könnyen elképzelhető persze, hogy az elemzők csak lassan reagálnak, és így a következő hetekben/hónapokban nagyszámú leminősítés várható.

Ezt a Nomura óvatosan cáfolja, amelyet azzal magyaráz, hogy a múltban a gazdasági aktivitás gyengülését nem követte automatikusan az EPS-várakozások csökkenése. Valójában 1988 óta, amikor a Nomura által alkotott gazdasági növekedési meglepetés-index egy százaléknál nagyobb mértékben esett, mindössze két esetben volt negatív az eredményvárakozások nettó változása (több leminősítés, mint felminősítés).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×