eur:
389.27
usd:
361.72
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Minden, amit az árfolyamrögzítésről tudni kell

Péntektől minden banknál kérhető az árfolyamrögzítés. A döntés előtt érdemes először tájékozódni. Szakértők korábban azt nyilatkozták, csak akkor igényeljék az érintettek az árfolyam befagyasztását, ha komoly nehézségekbe ütközik a törlesztőrészlet kifizetése egy háztartásnak.

A legfőbb bizonytalanságot az okozza, hogy nem tudni előre, hogyan alakul a svájci frank árfolyama, mi történik akkor, ha a három év lejárta után még mindig drága lesz az alpesi deviza. A kormányzati kommunikáció szerint a részletek a rögzített időszak után sem emelkednek meg jobban 15 százaléknál, erről várhatóan kormányrendelet is készül, de azt nem árt itt hangsúlyozni: az alacsonyabb törlesztőrészlet ára általában a futamidő megugrását, adott esetben megduplázódását jelentheti, ami egyes esetekben kritikus is lehet, hiszen jelenleg 30 évnél hosszabb futamidő nem jellemző.

Ami biztos, hogy jóval többen kérhetik az árfolyamrögzítést, mint azt korábban számították, ugyanis a frank erősödése, az újabb és újabb árfolyamcsúcsok egyre több devizahitelesnek okoznak problémát. Korábban az érintett ügyfelek 10-15 százalékára becsülték azt a számot, akik kérni fogják az árfolyam befagyasztását, mostanra nem ritka a 20-30 százalékos prognózis sem.

Mint ismert, a svájcifrank-hitelek törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 200 forinton rögzítik a programban résztvevőknek. Az árfolyam rögzítését augusztus 12-től kérhetik bankjuktól az érintettek, aminek hatását legkorábban az októberi törlesztéskor érezhetik. Aki kéri az árfolyamrögzítést, annak a meglévő hitelszerződését kell módosítani, és ezzel egyidejűleg egy úgynevezett gyűjtőszámlahitel-szerződést is kell kötnie bankjával, majd közjegyző előtt egy nyilatkozatot kell tenni a tartozás elismeréséről. Ha valaki már most a kezdetkor kéri az árfolyamrögzítést, az is csak októberben fizethet először csökkentett törlesztő részletet, ugyanis a közjegyzői okirat benyújtását követő második törlesztőrészletet számolják a módosított szerződés alapján.

Amit még érdemes tudni, hogy azok kérhetik az árfolyamrögzítést, akiknél nem alkalmaznak jelenleg valamilyen fizetéskönnyítő megoldást, akik legfeljebb 90 napon belüli tartozással rendelkeznek, és akiknek 30 millió alatti ingatlanjuk van.

Az árfolyamrögzítés lehetősége idén december 31-ig áll fenn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×