eur:
388.49
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megnyugodtak a nemzetközi piacok

Pánikhangulat uralkodott tegnap is az amerikai tőzsdéken, ma reggelre azonban már megnyugodtak a kedélyek. Az ázsiai tőzsdék kisebb eséssel megúszták, a határidős indexek pedig pluszban állnak. A magyar tőzsde is emelkedéssel kezdett, a Mol és OTP is korrigálja a tegnapi zuhanását. A nap során az lesz a kérdés, hogy kitart-e a mai kereskedés eleji bizakodás Európában.

A kezdeti bizonytalanság után jött egy komolyabb fellélegzés a magyar parketten, ahol a tegnap két legjobban szétvert nagypapír közül az OTP hat, a Mol négy százalék feletti emelkedést mutat. Az OTP számára a mostani emelkedés során a 4300-4500 Ft-os zóna már komoly ellenállásként szolgál.

"Agresszív" az EKB?

A Dow Jones hírügynökség egy kötvénykereskedőre hivatkozva azt írja, hogy az Európai Központi Bank "agresszíven" vásárolja a spanyol és olasz államkötvényeket. A Reuters-nek nyilatkozó másik kereskedő azonban azt mondta, csak kis tételekben jár a piacon a jegybank.

A vételek mindenesetre bizonyára szerepet játszanak a viszonylag optimista ma délelőtti nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatban. Az EKB a mai nappal már sorozatban a negyedik egymást követő napja veszi a két említett ország államkötvényeit (is).

Reggel az olasz és spanyol 10 éves kötvényhozamok 5,1 százalék körül jártak, amely lényegesen alacsonyabb szint, mint a múlt hét közepére jellemző 6,2-6,3 százalék körüli - ez egyébként 14 éves csúcsnak számított.

Európa is vett egy levegőt

Miután mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő tegnap, a piaci aggodalmak hatására nyugtató üzeneteket közvetített a francia állam hitelbesorolásáról, a főbb francia bankrészvények ma emelkedőben vannak. Ennek ellenére a csődkockázatuk elleni biztosításuk ára is emelkedik a tegnapi záráshoz képest.

A Markit adatai szerint a reggeli órákban a BNP Paribas 5 éves CDS-felára 37 bázisponttal 371 bázispontra, míg a Societe Generale ugyanilyen adata 7 bázisponttal 245 bázispontra emelkedett. Eközben a tegnapi legnagyobb részvénypiaci zuhanást elszenvedő Credit Agricole ilyen mutatója mérsékelten csökkent.

Az egyedi vállalati hírek közül pozitívumként kiemelhető a német acélgyártó a Salzgitter, mely 12,9 százalékot ugrott a kedvező gyorsjelentésére, ami után az idei évre vonatkozó várakozásait is megemelte a társaság.

Továbbá jól megy a Zürich Financial Services-nek is, mely 7,8 százalékos emelkedésben áll, miután a profitja 88 százalékkal ugrott meg, és közölte, hogy csökkentette az olasz kötvény kitettségét.

A Stoxx szektorindexei a tegnapi pánik után nem meglepő módon egytől-egyig emelkednek. Az élen a technológia és az alapanyag halad.

A tegnapi nap végén a DAX komponenseinél is láthattunk 10 százalékos zuhanásokat (RWE, E.ON), mely után ma jött egy kisebb pattanás.

Vásárolnak a bennfentesek

A 2007-2009-es válság mélypontja (2009 március eleje) óta nem látott mértékben vették saját társaságuk részvényeit az S&P 500 vállalatok bennfentesei az augusztus 3-tól 9-ig terjedő egy hétben. Tegnap például a General Motors vezérigazgatója, Dan Akerson vett 10 0000 darabot a cége részvényeiből 25,05 dolláros árfolyamon. Akerson ezzel 103 600 darab GM részvénnyel rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×