eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megállítható az európai dominó

Megállítható az európai dominó, ha a portugálok és az írek megmentése mellett az olaszok és a spanyolok meghozzák a szükséges megszorító intézkedéseket - mondta az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio.hu elemzője.

A Portfolio.hu elemzője szerint, rövidtávon tovább dőlhet az európai dominó, hiszen az írek és a portugálok költségvetési helyzete külső segítség nélkül kezelhetetlennek tűnik, ám az ő megmentésükre még van pénze az uniónak.

A spanyoloknak és az olaszoknak viszont maguknak kell - igaz, érdemben kisebb - költségvetési erőfeszítéseket tenniük - tette hozzá.

Madár István szerint hosszabb távon elkerülhetetlen az eurózóna tagállamainak a szorosabb gazdaságpolitikai integrációja.

Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója nemrég úgy vélte, hogy az államadósság finanszírozásának kényszere elvezethet oda, hogy az eurózóna egy közös pénzügyminisztériummal rendelkező magra és az eurót már kívülről alkalmazó perifériára bomolhat.

"Ettől az euró megerősödne egy olyan helyzetben, amikor jönnek föl az ázsiai nagyok, és amikor láthatóan legalább középtávon is gyengül az Egyesült Államok világgazdasági helyzete" - fogalmazott Rácz Margit, aki hangsúlyozta: a jelenlegi válság hatása ebben az évtizedben végig érződni fog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×