eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bod Péter Ákos: A cél a kiadások csökkentése és a bevételek növelése

Kiadáscsökkentés és bevételnövelés - ez lesz az államok feladata, hogy az államadósság csökkenjen, a piacok bizalma visszatérjen - nyilatkozta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár. A volt jegybankelnök szerint egyelőre még nehéz megítélni, hogy valóban a válság újabb hulláma jön-e, éppen ezért most sok múlik a politikai döntéshozókon.

A gazdasági folyamatokban nagyon széttartó trendek vannak, amelyek országonként, régiónként és szektoronként is különbözőek. Nehéz megmondani, hogy Amerika válságban van-e vagy nincs, mert ugyan a politikai döntéshozatal elakadt, vannak folyamatok, szektorok, amelyek kiválóan működnek - magyarázta az InfoRádiónak Bod Péter Ákos.

A közgazdász szerint érthető volt az Egyesült Államok leminősítése, de figyelembe kell venni, hogy a hitelminősítő intézetek megítélése rossz, hiszen sokáig a kétes adósokat jónak sorolták be. Most azt a "váratlant" lépték meg, hogy az egyébként ingatag pénzügyi helyzetű Amerikáról kimondták, hogy ingatag a pénzügyi helyzete, vagy legalábbis nem tökéletes.

Ez önmagában nem lenne megrázó, ha nem illeszkedne bele ebbe a nagyon ingatag és feszültségekkel teli világgazdasági állapotba, amelyben a befektetők nem tudják, melyik oldalról leselkedik veszély - tette hozzá a volt jegybankelnök.

A legfejlettebb országokban a kényelmes időszakban alacsony kamat mellett olyan mértékű államadósság alakult ki, amelyet természetesen a polgárok finanszíroztak. Ilyen értelemben a szegény állam mellé gazdag polgár társul a legtöbb vezető gazdaságban. Az államnak vissza kellene szereznie azt a jövedelmet, amivel le tudja építeni az államadósságot. Ezt lehet megszorításnak vagy adóemelésnek nevezni, de politikailag mindenképpen nagyon nehéz folyamat - véli Bod Péter Ákos, aki szerint egy olyan korrekció jön, amelynek kilátásait papíron könnyen le lehet vezetni, de az odavezető út nagyon rázós és kritikus.

Rövid távon egy ilyen megszorítás-kiigazítás visszafogja a növekedést. Ez egy ördögi kör, hiszen a politikusok nem mernek belevágni kemény és határozott állami adósságcsökkentésbe, mert félnek a recessziótól. A recesszió azonban azért áll elő, mert a bizalmatlanság és a kockázatok miatt a piacok nem működnek jól - magyarázta az egyetemi tanár.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×