eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az aranytartalék eladásával lehet kilábalni a válságból?

A rekordra drágult aranyból felhalmozott tartalék értékesítését javasolják német politikusok az adósságválsággal sújtott euróövezeti társállamoknak.

Michael Fuchs, a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) parlamenti frakciójának helyettes vezetője a Financial Times Deutschland (FTD) című üzleti lapnak Olaszországra és Spanyolországra célozva elmondta: az adósságválsággal küzdő országoknak "rendbe kell tenniük az államháztartásukat, ehhez pedig hozzátartozik a privatizáció és az aranytartalék felszámolása".

Olaszország a világ negyedik legnagyobb aranykészletével rendelkezik - az Egyesült Államok, Németország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) után -, a nemesfém ára pedig az utóbbi napok pánikszerű piaci hangulatában minden eddigi csúcsot megdöntött - írta az FTD kedden.

A CDU vezető politikusának véleményét osztja a koalíciós partner, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) pénzügyi szakértője, Frank Schlaeffler is, aki szerint a válságba jutott országoknak a saját eszközeiket kell mozgósítaniuk, mielőtt segítséget kérnek másoktól. Ezért "elengedhetetlenül szükségesnek tartom az aranytartalék értékesítését, illetve elhelyezését biztosítékként az Európai Központi Banknál" - mondta Schlaeffler az FTD-nek.

Az arany unciánkénti (31,1 gramm) ára a keddi bankközi kereskedésben új történelmi csúcsra, 1778 dollárra emelkedett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×