eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az EKB nem adja tovább a felvásárolt kötvényeket

Az Európai Központi Bank (EKB) megtartja portfoliójában az adósságszolgálati nehézségekkel küszködő euróövezeti országoktól felvásárolt államkötvényeket és nem adja azokat tovább az EFSF euróövezeti segélyalapnak.

A német kormánynak nincsenek arra vonatkozó értesülései, hogy az EKB továbbadná a kötvényeket az EFSF euróövezeti segélyalapnak, mihelyt az mandátumot kap államkötvények vásárlására - közölte hétfőn Berlinben Christoph Steegmans német kormányszóvivő.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a vasárnap esti német-francia közös közlemény tartalmában nem lép túl a július 21-i csúcstalálkozón meghozott döntések határain, az EFSF rendelkezésére álló pénzeszközök és jogosítványok tekintetében sem.

Az EKB hétfőn piaci megfigyelések szerint olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt fel. A német kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a központi bank saját hatáskörében önállóan járt el. Az EKB vasárnap jelentette be, hogy kötvényvásárlási programja "aktív végrehajtásába" kezd.

Az EKB a kötvényvásárlásokkal politikai függetlenségét kétségbe vonó bírálatoknak tette ki magát.

Az EKB már milliárdos nagyságrendben vásárolt fel görög, ír és portugál államkötvényeket. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×