eur:
389.76
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Rekordot döntött a földgáz fogyasztása

Jelentősen növekedett a földgázfogyasztás a világon az elmúlt évben - írja a Portfolio.hu. A globális fogyasztásbővülés 7,4 százalék volt 2010-ben, ami 2008 után ismét fogyasztási rekordot jelent.

A British Petrol által közzétett adatok szerint a 2009-es 2,1 százalékos csökkenéshez képest 2010-ben jelentősen növekedett a világ földgázfogyasztása, éves alapon 7,4 százalékkal. A Portfolio.hu azt írja: az igénynövekedés gyakorlatilag minden kontinensen megfigyelhető volt, a legjelentősebb emelkedés az ázsiai térség országaiban történt.

A 2010-es globális fogyasztás a BP adatai szerint 3169 milliárd köbméter volt, míg a termelési oldalon ennél kicsivel többet, 3193,3 milliárd köbmétert regisztráltak.

A legtöbb földgázt az Egyesült Államok területén termelték ki, a kitermelt 611 milliárd köbméterrel a globális földgázfelhozatal egyötödét biztosította az ország. Másodikként hasonló mennyiséggel Oroszország szerepel.

A fogyasztási oldalon szintén az Egyesült Államok vezet, szintén egyötöd közeli aránnyal. A 683,4 milliárd köbméteres tavalyi fogyasztás egyben azt is jelenti, hogy az ország továbbra sem lépett ki nettó importőri szerepből. A fogyasztói ranglista második helyén a jóval szerényebb termelési kapacitásokkal és készletekkel rendelkező Európai Unió áll, ahol számottevő az orosz fogyasztás, míg a kínai felhasználás önmagában még nem annyira jelentős, de igen erős növekedést mutat.

Ismét növekedett tavaly a világ bizonyított földgázkészlete, bár nem túl nagy mértékben pár tized százalékkal mindössze. A 2010-es érték szerint 187 billió köbméter földgáz áll a világ rendelkezésére, amely az aktuális kitermelési szint mellett közel 60 évre elegendő tartalékot jelent.

A készletmegoszlás tekintetében nem történt lényegi változás tavaly. Továbbra is Oroszország rendelkezik a legnagyobb földgázvagyonnal, továbbá meghatározók a közel-keleti térség készletei is. Irán a bizonyított készletek több mint 15 százalék-át tudhatja magának, míg a cseppfolyósított földgáz terjedésének élharcosa, Katar, a globális földgázvagyon 13,5 százalékát tudhatja magáénak.

Európa külső függése a jövőben növekedni fog, hiszen jelentős fogyasztása ellenére a globális készletek mindössze 3 százalékával rendelkezik. A globális földgázfogyasztásban is emelkedést várnak a szakértők a következő egy-két évtizedben, köszönhetően főként annak, hogy károsanyag-kibocsátása jóval alacsonyabb, mint a többi fosszilis energiahordozóé.

A Portfolio.hu azt írja: szakmai körökben elfogadott megállapítás, hogy a földgáz lehet a híd a "piszkos" fosszilis energiahordozóktól a megújulók energiák által ellátott világhoz, az energiahordozó fontos szerepet játszhat a nem kiszámítható megújuló források kiegyensúlyozásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Esik a dollár a Fed-elnök szavaira

Erősödött a forint szerdán, ez pedig lendületet vett a Fed kamatdöntését követően, amely a várakozásoknak megfelelően alakult: nem módostottak az irányadó kamaton, az marad továbbra is 5,25-5,5%. A Fed közleménye szerint a jelenlegi inflációs és reálgazdasági helyzet kiismerhetetlen, így a kiváráson túl nem sok teendője van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×