eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

MNB: csökkentek a nemzetközi tartalékok

Az idén június végén 37,002 milliárd eurót tettek ki a nemzetközi tartalékok, némileg csökkentek a csúcsot jelentő májusi 37,638 milliárd euróhoz képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megjelent előzetes adatai szerint.

Tavaly június végéhez képest 1,828 milliárd euróval nőtt a jegybank devizatartaléka.

A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott 1 milliárd euró összértékű, hétéves kötvény.

Az MNB csütörtökön közzétett adatai alapján a június végi tartalékok 3,328 milliárd euróval haladták meg a múlt év végit.

Dollárban számolva június végén a tartalékok 53,59 milliárdot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 42,967 milliárddal. Tavaly év végén 45 milliárd dollár volt a tartalék.

A devizatartalék jelenlegi szintje várhatóan csökken: a tartalékok emelkedésében fő szerepet játszó, az idén kibocsátott, összesen 4 milliárd eurónyi külföldi kötvény ugyanis a 4 milliárd euró idén lejáró devizaadósság visszafizetését szolgálja.

A júniusi tartalékcsökkenés oka, hogy egy lejáró 1 milliárd eurós kötvény törlesztésére került sor, s hasonló egy milliárdos kötvényt kell törleszteni októberben. Novemberben kerül sor 2 milliárd euró visszafizetésére az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×