eur:
390.84
usd:
366.01
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Már négyszázötven vállalkozás szerepel a pozitív listán

A vállalkozások szabályos működését és a fogyasztóvédelem munkáját is segíti az a pozitív lista, amelyre már 450 olyan magyarországi kis- és középvállalkozás került fel, amelyeknél mindent rendben találtak az átfogó ellenőrzések során - mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.

Jogszabályi kötelezettség szerint nyilvánosságra kell hozni a renitens vállalkozók ellen hozott határozatokat, de a hatóság munkáját hatékonyabbá teszi, hogy megteremtették ennek ellenoldalát, kialakították a pozitív listát is - mondta a főigazgató a sajtótájékoztatón.

Három országos témavizsgálati program eredményeként kerülnek vállalkozások a pozitív listára, ezek a szavatossági jótállás, ártájékoztatás és nyári idegenforgalmi vizsgálatok. Olyan területekről van szó, amelyekkel kapcsolatban korábban nagy számban érkeztek fogyasztói panaszok.

Azok a vállalkozások, amelyek nem esnek a vizsgálatok alá, de fel szeretnének kerülni a listára, a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségeihez nyújthatnak be kérelmet, amelynek alapján átfogó ellenőrzésen esnek át.

Amennyiben mindent rendben találnak, és a megelőző egy évben sem volt rájuk fogyasztói panasz, a hatóság kiállítja az igazolásokat, amelyek az üzletekben is kifüggeszthetők, és az NFH honlapján is nyilvánosságra hozzák.

A főigazgató kifejtette, fontos felismerés azt a tényt, hogy a kis- és középvállalkozások nem szándékosságból követtek el jogsértéseket, hanem azért, mert nem ismerték a jogszabályokat. A készülő fogyasztóvédelmi stratégia eleme, hogy kiszámítható, átlátható, leegyszerűsített jogszabályi környezet legyen a vállalkozók számára - mondta.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője felhívta a figyelmet, hogy ősztől akkreditált fogyasztóvédelmi pedagógusképzés kezdődik, mert így már az iskolákba is bekerülnek a fogyasztói ismeretek.

Pintér István arról is beszámolt, hogy az EU-tagállamokat érintő 1983 veszélyes termékből Magyarországon 275-öt tudtak kiszűrni - elsősorban gyerekjátékokat és műszaki cikkeket - , a riasztások tekintetében pedig dobogós, harmadik helyen végzett az ország. Utóbbi azt jelenti, hogy Németország 206, Bulgária 192, Magyarország pedig 191 termék riasztását kezdeményezte az európai gyorsinformációs rendszeren.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Megközelítette a 81%-ot a foglalkoztatottak aránya tavaly Magyarországon a 20 és 64 év közöttiek körében, ami a 75%-os uniós mutatót meghaladva a hetedik legjobb rátának számít az EU-n belül. Az uniós adathoz hasonlóan az elmúlt években folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság mértéke hazánkban, egyedül 2020-ban, a Covid kirobbanásának évében csökkent az előző évhez képest a mutató, akkor 77,5%-on állt a ráta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×