eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Az MVM csoport az idén 50 milliárd forint nyereséget tervez

Az előzőnél kedvezőbb üzleti környezetre számít az MVM Zrt. - mondta az InfoRádiónak a társaság elnök-vezérigazgatója a csoport stratégiájáról tartott sajtóbeszélgetést követően. Baji Csaba jelezte: az ipari fogyasztók energiaigénye növekedésnek indult, részben ez támasztja alá optimista várakozásaikat.

Az idén 50 milliárd forint konszolidált adózás előtti nyereséget tervez a Magyar Villamos Művek Zrt., szemben a 2010-ben elkönyvelt 36,74 milliárd forinttal - közölte Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

A konszolidált árbevétel az idén a tervek szerint 600 milliárd forint lesz, míg tavaly 577,47 milliárd forint volt. Az árbevétel részben az árak enyhe emelkedése miatt nő.

Az elmúlt évről az elnök-vezérigazgató elmondta: 50 milliárd forint költséget jelentett, azaz ekkora összeget írtak le a korábbi menedzsment rossz döntései, többek között a vásárosnaményi és a lignittüzelésű mátrai erőműprojektek megszüntetése miatt.

Baji Csaba emlékeztetett arra, hogy az MVM április végén tartott közgyűlésén a tulajdonosok 12,5 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek. A 100 százalékban állami tulajdonban lévő energetikai cég saját tőkéje, azaz a vagyona 522,02 milliárd forint volt 2010 végén, 32 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál

A közgyűlésen határoztak a középtávú stratégia kidolgozásáról is, de ennek részleteiről Baji Csaba még nem kívánt nyilatkozni. A menedzsment céljaként azt fogalmazta meg, hogy az MVM erős és sikeres nemzeti vállalatcsoporttá váljon.

A csoport az idén kilép a gázpiacra. A gáz nagykereskedelmi tevékenységet az MVM Partner nevű leányvállalat kapta meg, a gázvezeték építést pedig az OVIT végzi. Az MVM-nek ez a leánycége már engedélyt kért a magyar-szlovák földgázvezeték építésére - mondta Baji Csaba. Az MTI kérdésére hozzátette: a beruházást európai uniós forrásból, saját erőből és banki hitelből finanszírozzák. Az építés költségét az elnök-vezérigazgató még nem tudta megmondani.

A jogszabály adott lehetőséget az MVM-nek arra, hogy az 1,2 milliárd köbméter stratégiai tárolóból 200 millió köbmétert értékesítsen a távhőtermelő erőműveknek, és megkapta a magyar-osztrák határkeresztező gázszállító kapacitás 40 százalékát is. Nyugatról, az azonnali gázpiacról még olcsóbban lehet földgázt beszerezni, mint amennyibe kerül az Oroszországból hosszú távú szerződés alapján szállított földgáz. A későbbiekben nem kizárt, hogy szabadpiaci gázkereskedelmet is folytat majd a csoport.

Az áramkereskedelemre további külföldi céget hoz létre az MVM. A franciaországi és a lengyelországi kereskedő cég megalapítását most készítik elő, Horvátországban, Szerbiában és Szlovéniában most folyik a kereskedő vállalkozások bejegyzése. Kereskedelmi cége már van az MVM-nek Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában. Kóbor György gazdasági vezérigazgató-helyettes megfogalmazása szerint ezek a vállalkozások lehetőséget adnak arra, hogy tapasztalatokat szerezzenek ezeken a piacokon az esetleges terjeszkedés megalapozására.

Kóbor György újságírói kérdésre azt mondta: nem kizárt az sem, hogy külföldön építsen erőművet az MVM.

A Paksi Erőmű bővítésével kapcsolatban Baji Csaba azt mondta: folynak az előkészületek. A bővítés tervezésénél figyelembe veszik a japán földrengés és szökőár következtében megsérült fukusimai atomerőművel kapcsolatos vizsgálatokat is - jegyezte meg.

Felkai György kommunikációs igazgató hozzátette, hogy folyik a beruházás lehetséges belföldi beszállítóinak felkutatása, és már több mint 100 céget regisztráltak.

Újságírói kérdésre Baji Csaba elmondta, hogy a Vértesi Erőmű bányáját a jövő év végén, magát az erőművet 2014 végén zárják be, de van külföldi érdeklődés is az erőműtelep iránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×