eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Neves bankokat nemzetközi kartellezéssel gyanúsít az EU

Tiltott piaci együttműködés gyanúja miatt neves bankok ellen indított vizsgálatot az Európai Bizottság - jelentette be pénteken az európai uniós végrehajtó testület szóvivője Brüsszelben.

Összesen két vizsgálatról van szó, mindkettő a spekulációra is használt, úgynevezett hitelkockázati csereügyletekre (CDS) vonatkozik. Az egyik esetében a bizottság 16 bankot gyanúsít azzal, hogy az érintett piacra vonatkozóan, egymással szövetkezve - és az ottani fő adatszolgáltatóval, a Markit céggel is együttműködve - információkat tartottak vissza. A másiknál pedig azt vizsgálják, megfelel-e a szabályoknak az a kedvezményes tarifa, amelyet a piacvezető klíringház, azaz elszámoló ügynökség, az ICE Clear Europe nyújt kilenc neves banknak, vagy versenyhátrányt jelent más piaci szereplőknek. A fő gyanú mindkét esetben az, hogy az érintettek visszaéltek domináns piaci pozíciójukkal.

Az első vizsgálatban érintett pénzintézetek a JP Morgan, a Bank of America Merrill Lynch, a Barclays, a BNP Paribas, a Citigroup, a Commerzbank, a Crédit Suisse First Boston, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a HSBC, a Morgan Stanley, a Royal Bank of Scotland, a UBS, a Wells Fargo Bank/Wachovia, a Crédit Agricole és a Société Générale.

A másodikban érintett bankok a Bank of America Corporation, a Barclays, a Citigroup, a Crédit Suisse, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Morgan Stanley és a UBS.

A Brüsszelben kiadott közlemény idézi Joaquín Almuniát, az Európai Bizottság versenyügyi felelősét, aki hangoztatta, hogy reményei szerint a vizsgálatok nyomán növekszik majd a piac átláthatósága, és tisztességesebbé válik az ottani tevékenység.

Az uniós szabályok nem szabnak határidőt az ilyen típusú vizsgálatokra. A brüsszeli eljárás megkezdése még nem jelenti azt, hogy a kartell tevékenység bizonyítottnak vehető.

A hitelkockázati csereügyletek elvben olyan pénzügyi eszközök, amelyek segítenek védeni a tőzsdei befektetőket abban az esetben, ha a cég vagy állam, amelynek részvényét vagy kötvényét megvásárolták, nem tud fizetni. Ezt az ügyletféleséget ugyanakkor ma már sokszor tőzsdei spekulációra is használják.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×