eur:
402.27
usd:
366.84
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Demján a kisebbik rossznak tartja a válságadót

A kormány a kisebbik rosszat választotta a szektorális különadók bevezetésével - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. Demján Sándor nagyvállalkozó szerint minden energiát az exporttermelés ösztönzésére kellene fordítani, mert ez adhat alapot arra, hogy dinamikusabb legyen a növekedés.

Nem tartja meglepőnek a több ágazatot is érintő válságadó bevezetéséről szóló kormányzati terveket a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. Demján Sándor az InfoRádióban úgy fogalmazott: a kabinet a gazdaság növekedéséhez és az államháztartási hiánycél tartásához a kisebbik rosszat választotta, hiszen a nemzetközi hiteleket vissza kell fizetni és továbbra is elsődleges fontosságú a külföldi befektetők bizalma az ország számára. Ha nincs bizalom a nemzetközi tőkepiac részéről, akkor összeomolhat a forint, a 350-400 forintos euró árfolyam pedig mindenkinek többe kerülne, mint ezek az intézkedések - fejtette ki.

Nem örülnek a válságadóknak, de a kis- és középvállalatok mentesülnek ezen terhek alól, márpedig a

gazdasági fejlődés beindulás ezeken a cégeken múlik - hangsúlyozta Demján Sándor.

A nagyvállalkozó emlékeztetett: hétfőn derül ki, hogy a kormány mit tesz a saját területén, mit takarít meg a működésén, mert csak ez jelenthet többletforrást ahhoz, hogy a gazdasági növekedés beinduljon.

A vártnál kisebb gazdasági növekedésre számít jövőre a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, aki szerint valószínűleg emiatt kellett a válságadókat kivetni.

Demján Sándor úgy véli, nem kellene csökkenteni a járulékot, hanem minden energiát az exporttermelés ösztönzésére kellene fordítani, mert ez adhat alapot arra, hogy dinamikusabb legyen a növekedés.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×