eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Meglepően erős az európai gazdasági növekedés"

"Meglepő eltolódás" figyelhető meg a világgazdasági növekedésen belül Európa javára, ahol a korábbi konszenzusos előrejelzésnél gyorsabb volt a kilábalás az idei év első felében, miközben az amerikai és a japán gazdaság a vártnál gyengébben teljesített - áll a Fitch Ratings pénteken Londonban kiadott negyedik negyedéves világgazdasági helyzetértékelésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő húszoldalas elemzése szerint "a legnagyobb meglepetés" a német gazdaság aktivitásának erősödése. Németországban a munkapiac, a fogyasztói bizalom és a kereskedelmi jelzőszámok egyaránt azt sugallják, hogy a német gazdaságban "V-alakú" pályát követő kilábalás zajlik, vagyis a tavalyi 4,7 százalékos GDP-visszaesés után az idén már erős növekedés kezdődött.

Ennek alapján a Fitch Ratings meredeken, két teljes százalékponttal 3,6 százalékra javította a német gazdaság idei egész évi növekedésére adott előrejelzését.

Az euróövezet egészére szóló idei növekedési prognózist a cég 0,8 százalékponttal emelte, és jelenleg 1,8 százalékos átlagos gazdasági növekedést vár a valutaunióban 2010 egészére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×