eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gyökeresen megváltozhat az autóhitelezés

Nemcsak az új autók eladása, hanem azok finanszírozása is jelentősen lecsökkent, és az október elsejétől életbe lépő szabályozás további esést hozhat ezen a piacon - mondta el az InfoRádiónak a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója. Révész Tamás hozzátette: a kereskedők többsége nem tud megfelelni az új szabályoknak, így várhatóan csak annak a banknak az ajánlatát közvetítik majd, ahonnan a magasabb jutalékot kapják.

Úgy tűnik, hogy a közvetítőkre vonatkozó rendeletnek az autókereskedők egy része nem tud majd megfelelni. Főleg azokról van szó, akik a független ügynöki státuszt választanák azért, hogy versengő termékeket tudjanak közvetíteni - mondta el a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója.

Révész Tamás közölte: ennek a helyzetnek a kiküszöbölésére ernyőközvetítők lépnek be a piacra, akik beékelődnek a finanszírozók és az autókereskedők közé. A szakember szerint azonban ez nem jelent szakmai szempontból jobb megoldást annál, mintha a kereskedő közvetítené a hitelt.

Viszont csak az ernyőközvetítő rendelkezik azzal a tudással, amit elvárnak a rendelet megalkotói egy független közvetítőtől - jegyezte meg a vezérigazgató, aki ennél jobb megoldásnak tartja, ha autóhitelt, vagy lízinget a bankfióknál lehet igényelni.

A gondot az okozza, tette hozzá Révész Tamás, hogy az ügyfelek hozzászoktak: a hitelt ugyanott kapják meg, ahol az autót. Most azonban a kereskedők annak a banknak a hitelét tukmálják rá az ügyfelekre, ahonnan a legnagyobb jutalékot kapják.

A vezérigazgató elmondta, mindig egészségtelen gyakorlatnak tartotta, hogy a kereskedők a kedvezményekkel szinte a teljes árrésről lemondtak, mert tudták, az elmaradt árbevételt a biztosítóktól és a finanszírozóktól kapott jutalék pótolja.

Nyilvánvaló, hogy ha ezek a jutalékok lecsökkennek, vagy megszűnnek, akkor kénytelenek lesznek az autókereskedők az eladásból és a javításból megélni - jegyezte meg.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×