eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megvan a megállapodás az EMFESZ ügyében?

Hírek szerint a színfalak mögött már megoldották az EMFESZ sorsát, s ebben része lehet a közelmúltban moszkvai látogatást tett politikusoknak is, így például Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak. Az EMFESZ-t váltó vegyesvállalatban többségi részesedést szerezne egy orosz gáztársaság, de nem a Gazprom, valamint kisebbségi tulajdonosként szerephez jutna a korábban már hírbe került magyar MVM is.

A Portfolio.hu értesülései szerint az EMFESZ ügyfeleinek már nem kell sokáig aggódniuk a szolgáltatójuk (és saját maguk) hosszú távú gázellátása miatt, mert a háttérben már megszületett az az orosz-magyar megállapodás, amelyben kiosztották a lapokat. Az üzlet megkötésben szerepe lehet a közelmúltban Moszkvába látogató Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak is.

Az új tulajdonosi szerkezetben a magyar állami szerepvállalást kisebbségi részben a már korábban is hírbe hozott MVM biztosítaná, míg a többségi tulajdon egy orosz gáztársasághoz, de nem a Gazpromhoz kerülne. Az MVM egyébként korábban kategorikusan tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna az EMFESZ -szel kapcsolatban, csupán annyit mondtak, hogy nem zárkóznak el semmilyen olyan üzlet elől, amely értékteremtő és a tulajdonos érdekeit szolgálja.

Az EMFESZ átvétele még korántsem biztos, hogy kivásárlással történne (bár legutóbb is egy dollárért cserélt gazdát a cég), hiszen az is lehetséges, hogy hagyják ellehetetlenülni a hazai gázkereskedőt, amelynek helyére az új vegyesvállalat, mint végsőmenedékes szolgáltató lépne a helyébe - amennyiben a Magyar Energia Hivatal erre megbízást adna.

Mint ismeretes, az EMFESZ gázellátása idén januárban került veszélybe, amikor is a neki gázt szállító Rosukroenergo az orosz-ukrán megállapodás értelmében kiesett az addigi pozíciójából, és többé már nem volt képest gázt szállítani.

Később kiderült, hogy a Rosukroenergo és az EMFESZ ugyanazon személyhez, Dimitrij Firtas ukrán üzletemberhez köthető. A helyzet április végén vált kritikussá, amikor is Góczi István, az EMFESZ igazgatója egy évekkel korábban keltezett meghatalmazás birtokában egy dollárért eladta a társaságot egy svájci bejegyzésű, RosGas nevű - szintén ismeretlen hátterű - cégnek, az eredeti tulajdonos tudta nélkül. A pereskedés azóta is tart az eladással kapcsolatban, nemrég Góczi Istvánt két napra őrizetbe is vették a hazai hatóságok.

Az EMFESZ szerepe több szempontból is fontos a hazai gázpiacon. Egyrészt ez a társaság az egyetlen szabadpiaci kereskedő, amely lakossági ügyfeleknek is szolgáltat, így versenyt generál a piacon, valamint szintén ők felelősek a nemrég átadott magyar stratégiai gáztároló feltöltéséért is. Ezáltal több ponton is problémás, hogy a hazai gázpiac 20-25 százalékát lefedő EMFESZ -nek, nincs hosszú távú gázellátási szerződése.

Az elmúlt hetekben igencsak felgyorsultak a folyamatok, több társaságot is megneveztek az EMFESZ lehetséges vevőjeként, mint például a Gazpromot, az MVM-et és az E.ON-t is. A parlamentben külön szócsata is zajlott az EMFESZ körül, miközben az EMFESZ egyetlen szándéka az volt, hogy olyan megoldást találjon, amelyben biztosítottá válik a cég hosszú távú gázellátása.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×