eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Mi lesz veled, jó kis dollár?

Az euróövezethez tartozó országok pénzügyminiszterei hétfőn késő este aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a dollár továbbra is gyengül a 16 országban bevezetett európai egységes fizetőeszközhöz képest.

Luxembourgban tartott tanácskozásuk után Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elnöke elmondta: a devizapiacon a dollár gyengülése kedvezőtlen az övezethez tartozó országok exportkilátásaira nézve. Az amerikai háztartások emiatt olcsóbban juthatnak hazai termékekhez, mint az Európából importált árucikkekhez.

Juncker hangsúlyozta, hogy a folyamat végső soron lassíthatja Európa gazdaságának az újbóli fellendülését.

Hasonló szelemben nyilatkozott Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, aki a dollár árfolyamváltozására utalva úgy vélte, hogy a gyengülő amerikai fizetőeszköz negatív hatással van a gazdasági és pénzügyi stabilitásra.

Az európai valuta az év eleje óta mintegy ötödével erősödött, hétfőn este 1,4958 dolláron állt, szemben a péntek esti 1,4903 értékkel szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 8. 04:45
×
×
×
×