eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Tőzsdezárás: tetemes vesztesége Tokióban és New Yorkban

Csaknem három százalékos gyengüléssel a lélektani határnak számító tízezer pont alá süllyedt kedden a tokiói tőzsde vezető indexe. Egy hónapon belül a legnagyobb veszteséggel zárták a hétfői kereskedést a New York-i értéktőzsde vezető indexei, követvén az ázsiai és európai tendenciát.

A tokiói börze irányadó Nikkei225 mutatója 2,86 százalékos, 286,79 pontos gyengüléssel 9752,88 ponton zárta a napot. Március vége óta ez a legnagyobb napi szintű visszaesés. A Nikkei annak ellenére esett, hogy a japán nemzeti bank kedden nem változtatott a 0,1 százalékos alapkamaton, arra hivatkozva, hogy a gazdasági visszaesés megállni látszik és a jövő márciusban véget érő pénzügyi év második felében megindulhat a kilábalás.

"A zsugorodás valóban lassul, de a reálgazdaság állapota azért nem javult jelentősen, sok befektető ezért igen visszafogottan vásárolja a részvényeket" - mondta a Daiwa Securities SMBC egy elemzője.

A közelgő világgazdasági kibontakozásba vetett hit erősödésére a nagy ázsiai értéktőzsdék március óta 40 százalék körüli mértékben emelkedtek, de ahogy az erősödés beindult, úgy egyre érzékenyebbé vált a piac azokra a hírekre, amelyek kikezdik az optimizmust.

Egy hónapon belül a legnagyobb veszteséggel zárták a hétfői kereskedést a New York-i értéktőzsde vezető indexei, követvén az ázsiai és európai tendenciát. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 187,13 pont, 2,13 százalék gyengüléssel 8612,13 ponton zárt. A technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite 42,42 pont, 2,28 százalék gyengüléssel 1816,38 ponton fejezte be a napot.

A hétfői kereskedés alaphangulatát az adta meg, hogy gyengültek a nyersanyagpiaci részvények, mert csökkent a kőolaj és más fontos nyersanyagok ára a dollár erősödése miatt. Az amerikai valuta erősödését egyebek mellett az váltotta ki, hogy az orosz pénzügyminiszter a G8-ak hétvégi pénzügyminiszteri találkozóján azt mondta: a dollár egyhamar nem veszti el státuszát, mint a világ legfontosabb tartalékvalutája.

Hozzájárult az erősödéshez az is, hogy az Európai Központi Bank szerint az eruóövezet bankjai további 283 milliárd dollár értékben kényszerülhetnek leírásokra 2010 végig. A gazdasági válság tavaly őszi elmélyülése óta leírt, az EKB által 366 milliárd dollárosra becsült állománnyal együtt így összesen 649 milliárd dollárt veszíthetnek az euróövezetben működő bankok behajthatatlan hitelek és elértéktelenedett értékpapírok miatt.

A nagy vesztesek között számos meghatározó olajipari, bánya- és nyersanyag feldolgozó vállalat papírja szerepelt, és jócskán lefelé húzta a DJIA mutatót a Wal-Mart is, mert a cég befektetési besorolását vételről semlegesre módosította a Goldman Sachs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×