eur:
388.42
usd:
358.67
bux:
68159.33
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Nyitókép: Getty Images/ Alexander Spatari

Akár már 2040-ben megállhat a világ népességének növekedése

2040 körül a világ népessége eléri a 8,5 milliárdos plafont, és az évszázad végére hatmilliárdra csökkenhet a Földön élő emberek száma – derült ki az Earth4All nemzetközi kezdeményezés hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az ENSZ 2022 nyarán közzétett tanulmányában azt írta, hogy a világ népessége nagy valószínűséggel csak 2080-ban tetőzik 10,4 milliárd fővel. A világszervezet közlése szerint a népességszám tavaly novemberben átlépte a nyolcmilliárdos határt. 2000-ben még csak hatmilliárdan éltek a Földön.

Az Earth4All kutatói Az emberek és a bolygó című tanulmányukban két lehetséges jövőképet vázoltak fel.

  • Az első forgatókönyv szerint a világ gazdaságilag hasonló ütemben fejlődik, mint az elmúlt ötven évben. Ebben az esetben a népességszám 2050-ben éri el a csúcsát.
  • A második forgatókönyv szerint ez már 2040 körül bekövetkezik, ha befektetnek a szegénység elleni küzdelembe, a gazdasági fejlődésbe, az oktatásba és az egészségügybe. A szakértők szerint más előrejelzések gyakran alábecsülik a gyors gazdasági fejlődés jelentőségét.

"Tudjuk, hogy az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára" – húzta alá Per Espen Stoknes, az Earth4All projektvezetője. "A termékenységi mutatók csökkennek, ha a lányok hozzáférnek az oktatáshoz, megerősítik a nők gazdasági helyzetét, és jobb egészségügyi ellátást kapnak" – mutatott rá Stoknes.

Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×