eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Lomok a VIII. kerületi Lujza utcában 2015. március 26-án. A lakosság minden évben igénybe veheti a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel közösen szervezett, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatást.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Csak óvatosan a lomtalanításkor, van, amit biztosan nem visznek el

Nem lehet bármit kitenni.

A fővárosban lomtalanításkor a közterületekre kell kihelyezni a lomot úgy, hogy a begyűjtést végző járműnek jól megközelíthető legyen. Van olyan település, ahol házhoz menő lomtalanítást kell igényelni. Ilyenkor az ingatlanon belül kell tárolnunk a lomot, amit a gépjármű érkezésekor kell átadnunk a szállítónak – írja a Fanny magazin.

Lomtalanításkor minden olyan tárgyat kirakhatunk, ami méreténél fogva nem fér el a kukában, ugyanakkor nem minősül veszélyes hulladéknak. Tipikusan ilyenek a nagy méretű bútorok, szekrények, asztalok, székek, ágyak. A fővárosban nem szükséges darabokra szedni ezeket, máshol azonban igen.

Horváth László, a Budapesti Közművek PR szakreferense a Life.hu oldalnak azt mondta, egyes bútorok, tárgyak lecserélésekor érdemes pár szempontot figyelembe venni:

  • Ha a régi matracot lecseréljük, egyes településen lehetőség van arra, hogy bezsákolva leadjuk az elhasználódott ágyneműt, textilt és ruhaneműt is.
  • A padlószőnyeg kicserélésekor érdemes az új padlószőnyeg szállításának napjára időzíteni a felszedését, hiszen a hagyományos szőnyeg mellett ezt is elviszik. Csupán annyi a dolgunk, hogy tekerjük fel és zsinórral kössük meg, nehogy szállítás közben kitekeredjen.
  • Ha használhatatlanná vált játékokra bukkanunk otthon, célszerű kinyitható tetejű dobozban kitenni lomtalanításkor, hogy az elszállítást végzők láthassák, mi van benne.
A fővárosban a 13. kerületben jelenleg lomtalanítás zajlik. (Fotó: Infostart).
A fővárosban, a 13. kerületben jelenleg lomtalanítás zajlik. (Fotó: Infostart).

Az utcára nem kerülhet elromlott mikró, hűtőszekrény, számítógép, porszívó vagy tévé. A budapestiek mind a tizenhét hulladékudvarban leadhatják, de néhány településen évente egyszer megszervezik ezeknek az elszállítását is.

Lakásfelújításkor nem kevés építési törmelék, sitt marad utánunk, aminek elszállításáról gondoskodnunk kell. A rossz állapotú konyhai vagy fürdőszobai bútorok, akril fürdőkád, csaptelepek leadhatók lomtalanításkor, de a feleslegessé vált csempék, járólapok, pvc padlóburkoló, a szaniteráruk elszállításáról nekünk kell gondoskodni. A szállító nem viszi el a régi, törött ablakot, vagy a veszélyes hulladékot, festéket, hígítót, vegyszert, oldószert, fénycsövet, elemet, akkumulátort és hullámpalát sem.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×