eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Seoul Metropolitan Government

Futurisztikus szerkezetű, rekorder méretű óriáskerék épül - videó

A futurisztikus kinézetű óriáskeréknek nem lesznek küllői.

Hatalmas óriáskerék építésébe fogott bele Dél-Korea: Szöul észak-koreai határhoz közelebbi részére kerül, és a dél-koreai kormányzat a koreai nép összetartozásának szimbólumát látja benne.

A Haneul parkba tervezett óriáskerék a Szöul gyűrűje (Seoul Ring) nevet kapta, és gyönyörű kilátás tárulhat a rajta utazók szeme elé a Han-folyó és a környékbeli hegyek látványával.

Az óriáskerék különlegessége a kialakítása, ugyanis a hagyományos szerkezettel ellentétben egyáltalán nem lesznek küllői. Nem maga a kerék fog forogni, hanem benne egy fogaskerék-szerű szerkezet, amire a kabinokat rögzítik. Összesen 36 fülkét terveznek rá, amelyek egyenként 25 utast tudnak majd szállítani, így óránként 1747-en, naponta 11 792-en utazhatnak rajta.

A szöuli tervek egy koreai televízió híradásában:

A látogatók várhatóan 2025-re vehetik majd birtokba a szerkezetet, amely egy újonnan kialakított, kulturális célokat szolgáló hatalmas park része lesz. A teljes projektre elképesztő összeget, 400 milliárd wont (304 millió USD, 110 ezer milliárd forint) költenek. Az óriáskereket teljes egészében megújuló energiával fogják üzemeltetni.

Ilyen "gyűrűszerű" óriáskerék egyelőre csak Kínában működik, azt a szöuli szerkezet a maga 180 méteres átmérőjével biztosan lekörözi, így világrekorder lesz - emlékeztet a Yonhap dél-koreai hírügynökség, illetve a szöuli kormányzat.

A küllő nélküli rekorder óriáskerék, a Bohai Eye Kínában:

A jelenlegi rekorder óriáskerék 250 méteres és az Egyesült Arab Emírségekben található, de annak vannak küllői. A korábbi csúcstartó Los Angelesben működik, 167,6 méter magas, szintén küllős szerkezetű.

A világrekorder Ain Dubai:

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×