eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Közeleg a tél idei első napja, utána pedig havazásra készüljünk

De addig még újabb melegfront érkezik nagy, olykor viharos szelek közepette. A melegszektor nem marad sokáig, szombaton az ország nagy részén jó esély van a hóra.

A Földközi-tenger térségében anticiklon húzódik, ott eseménytelen, többnyire száraz az idő. A völgyekben, medencékben kisebb-nagyobb ködfoltok képződtek, ahol kis intenzitású csapadék, szitálás alakul ki. A kontinens középső részén ciklonok, illetve azok frontjai vonulnak.

Európa nyugati felét enyhe, ugyanakkor a Kelet-európai-síkságot hideg légtömeg tölti ki. Egy alacsony nyomású középpont található a Baltikum térségében, melynek melegfrontja Kelet-Európa fölött halad keleti irányba, arrafelé több helyen havazott is. Hidegfrontja pedig déli irányba egészen a Kárpát-medence térségéig húzódik, de jobbára szárazon vonul át a térség felett, ugyanakkor mögötte nagy területen kísérik erős, viharos lökések a nyugati szelet.

Egy hullámzó frontrendszer húzódik emellett Svédországtól Portugáliáig, melynek mentén felhős, gyakran csapadékos az idő, az Északi-tenger partvidékéről kiadós esőt jelentettek.

Kedd estig a hidegfront elhagyja a Kárpát-medence térségét, majd a Nyugat-Európa felett húzódó hullámzó frontrendszer előoldalára kerülünk, változékony, szeles marad időjárásunk. Kedden

a délnyugati, déli irányba forduló szél ismét nagy területen megerősödik, helyenként viharos lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 7 fok között alakul, de Észak-Borsodban gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 6, 15 fok között valószínű, az Északi-középhegység szélvédettebb tájain mérhetjük a 10 fok alatti értékeket.

Molnár Anna meteorológus a videóban melegszektorról beszél, és arról, hogy csütörtökön már télies hidegre van kilátás, erős éjszakai fagyok jönnek. Szombatra pedig nagy esély van arra, hogy az ország nagy részén havazni fog, de keleten havas eső lehet belőle.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×