A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, akik vásároltak az Anela márkájú, 250 grammos, 2020. május 22-i minőségmegőrzési idejű termékből, ne fogyasszák el. A hivatal az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a német hatóság bejelentéséről.
Az élelmiszerekben előforduló glicidil-észterek technológiai eredetű szennyezőanyagok. A növényi olajokban természetesen jelenlévő anyagokból keletkeznek, azok finomításakor - a szagtalanítás során - 200 Celsius fok feletti hőmérsékleten. Megtalálhatóak finomított növényi zsírokban és olajokban (különösen a pálmaolajban), valamint az azokat tartalmazó élelmiszerekben. Az étrenddel történő bevitelt követően a glicidil-észterek átalakulnak szabad glicidollá. Állatkísérletek bizonyították, hogy a glicidol genotoxikus (károsítani tudja a DNS-t), emellett karcinogén (rákkeltő) hatású is - írja figyelmeztetésében a Nébih.