eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

"Ez a kampány a szakmát is megosztja"

A korábbi években a REX kutyaotthon is indított karácsony idején örökbeadási kampányokat, idén azonban felhagytak vele. A tapasztalatok szerint ugyanakkor, ha nincs kampány, nincs több örökbefogadó sem az ünnepi időszakban - mondta az InfoRádiónak Koleszár István, a Rex Kotyaotthon Alapítvány igazgatója.

A szakember példaként említette, hogy Németországban több állatmenhely tiltakozik az ünnepekhez kötött örökbefogadási promóciók ellen, míg angolszász nyelvterületen, Angliában vagy az Egyesült Államokban bevett szokás, hogy ilyenkor hirdetik a menhelyeken lévő állatokat.

A Rex Kotyaotthon Alapítvány igazgatója elmondta, az a tapasztalat, hogy kifejezetten karácsonykor idősebb, egyedülálló emberek jelentkeznek örökbefogadónak, akik általában megalapozottabb döntést hoznak, mint a fiatalabbak.

Arra a kérdésre, milyen főbb szempontokat kell figyelembe venni akkor, amikor valaki állatot akar örökbe fogadni, Koleszár István hangsúlyozta:

a legfontosabb szempont az, hogy egy állat 24 órás elfoglaltságot igényel.

El kell látni, etetni kell, le kell vinni sétálni, ha beteg, orvoshoz kell vinni. Az állat teljes jogú társként kerül be az ember életébe, és sokáig vele maradhat, ez akár 20 évet is jelenthet, addig pedig teljes felelősséggel tartozunk érte - hangsúlyozta a szakember.

Koleszár István ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy

igazi szeretetbombákról van szó. Ezek az állatok feltétlen szeretet adnak a gondoskodásért, mindegy, hogy a gazdájuk szegény, vagy gazdag.

Arra felvetésre, hogy sokan tartanak a menhelyi kutyák örökbefogadásától, mert attól félnek, hogy betegesebbek, problémásabb a viselkedésük a rossz tapasztalataik miatt, a szakember elmondta,

a magatartás türelemmel, szaktudással korrigálható.

"Az állat, amikor megtapasztalja, hogy szeretet veszi körül, ő is abba az irányba változik" - mondta Koleszár István. Hozzátette: a menhelyek feladata és gyakorlata is, hogy feltárják azokat a problémákat, amelyek például az elszenvedett bántalmazás miatt kialakultak az állatnál, és meg kell tanítaniuk neki, hogy milyen a jól szocializált légkör, emellett pedig fel kell hívniuk az állat hibáira az örökbefogadók figyelmét, hogy a jelentkezők azután eldönthessék, együtt tudnak-e ezekkel a jellemzőkkel élni, vagy sem.

Az alapos megfontolást említette fontos szempontként az állatok örökbefogadásánál az Országos Állatvédelmi Alapítvány kurátora is. Kovács Péter hozzátette, aki karácsonykor állatot szeretne ajándékba adni, az gondoljon a túlzsúfolt menhelyeken tengődő, gazdátlan állatokra, mert ha közülük választ, azzal rögtön két életet ment meg, azét, akit hazavisz és azét, aki így a helyére bekerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×