eur:
396.8
usd:
371.53
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál

Bárhová mehet nyaralni, az egész EU-ban jó a fürdővizek minősége

Tavalyhoz képest kismértékben romlott, de összességében így is jó az európai fürdővizek minősége. A legjobb teljesítmény Ciprusé, ahol minden egyes fürdőhely megfelel a szigorúbb előírásoknak - derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság által közösen készített, a fürdővizek minőségéről szóló éves jelentésből, amely a 27 uniós tagállamban több mint 21.000 tengerparti és belföldi fürdőhely vizét vizsgálta.

Tízből több mint kilenc fürdőhely megfelel a minimumkövetelményeknek - derült ki a vizsgálatból. A legjobb teljesítményt Ciprus nyújtja, ugyanis fürdőhelyeinek a száz százaléka megfelel a szigorúbb előírásoknak, de az élvonalba tartozik még Horvátország (97,3 százalék), Málta (95,4 százalék), Görögország (94,2 százalék) és Írország (90,1 százalék) is.

A jelentés átfogó képet ad az EU tagállamainak fürdőhelyein idén nyáron jellemző vízminőségről. Segítségével nyomon lehet követni a fürdővizek minőségének alakulását 1990-től napjainkig.

Az elemzés Európa-szerte több mint 21.000 fürdőzésre kijelölt víztest adataival dolgozik, melyeknek hozzávetőleg 70 százaléka tengerparti, fennmaradó része belföldi fürdőhely. A helyszíneket aszerint osztályozzák, hogy megfelelnek-e a kötelező értékeknek, az azoknál szigorúbb irányadó értékeknek, vagy egyáltalán nem felelnek meg az elvárásoknak.

A fürdővizek minősége jó

2010-ben, Európában a tengerparti fürdőhelyek 92,1 százaléka, a belföldi fürdőhelyek 90,2 százaléka felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek. Csupán a tengerparti vizek 1,2 és a belföldi vizek 2,8 százaléka nem felelt meg az elvárásoknak. A fennmaradó esetekben az adatok hiányossága miatt nem volt elvégezhető az osztályozás.

Általánosságban elmondható, hogy a tengerparti fürdővizek minősége romlott 2009 és 2010 között, ugyanis a megfelelőnek talált helyszínek száma 3,5 százalékkal csökkent, míg az irányadó értékeknek eleget tevő fürdőhelyekből 9,5 százalékkal volt kevesebb.

A belföldi fürdőhelyeken is visszaesés figyelhető meg. Az irányadó értékeknek megfelelő tavak és folyóvizek száma 10,2 százalékkal csökkent, de a kötelező értékeknek való megfelelés nagyjából változatlan maradt. A legnagyobb problémát a folyóvizek jelentik, ezeknek ugyanis csak 25 százaléka tesz eleget a szigorúbb irányadó értékeknek.

Európában a fürdőzésre használt vizeknek a fürdővizek minőségéről szóló 2006/7/EK irányelv előírásainak kell megfelelniük. Az irányelvet 2006-ban fogadták el, ezzel megvalósult a korábbi jogszabályok naprakésszé tétele és egyszerűsítése. Az irányelv rendelkezéseit az egyes tagállamok nemzeti jogába 2008 márciusáig kellett átültetni, de végrehajtani csak 2014 decemberétől kötelező. A 2010-es idényben 20 tagállam már az új irányelv előírásai alapján követte nyomon és jelentette fürdővizeinek minőségét.

Az európai lakosok a WISE rendszeren (Water Information System for Europe - Európai Vízügyi Információs Rendszer) keresztül tájékozódhatnak kedvenc fürdőhelyük vízminőségéről: adatokat tölthetnek le, és interaktív térképeket tanulmányozhatnak európai léptéktől egészen az egyes megfigyelőállomások szintjéig. Saját megfigyeléseiket az általuk látogatott fürdőhelyről az Eye on Earth honlapon jelenthetik be.

Címlapról ajánljuk

Gól nélküli döntetlennel búcsúztak az ukránok, a belgák nyolcaddöntősök

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.
VIDEÓ
Megszólalt az Európai Bizottság a magyar fizetésekről

Megszólalt az Európai Bizottság a magyar fizetésekről

A feszes munkaerőpiac és a legkisebb bérek jelentős emelése miatt igen magas bérdinamika alakult ki Magyarországon az Európai Bizottság friss jelentése szerint. Az előrejelzés szerint a gazdasági fellendülés várhatóan növeli a munkaerő iránti keresletet és alacsonyan tartja a munkanélküliséget. Mindeközben azonban a bérdinamika le fog lassulni, így a munkaerőköltség növekedése visszafogottabb lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×