eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Így előzhető meg legegyszerűbben a végzetes szívelégételenség

Szívelégtelenségről akkor beszélhetünk, ha a szív nem pumpál elegendő vért a test keringési rendszerébe. Ennek leggyakoribb kiváltó oka a szívizom károsodása, például infarktus után. A szakértők szerint némi életmódbeli változtatással elejét lehet venni annak, hogy az ilyen rendellenességnek végzetes kimenetele legyen.

Egyéb oka lehet még a szívelégtelenségnek a magas vérnyomás, a szívkoszorúér betegségei, kardiomiopatia, vagy születési rendellenesség - közöltehonlapján a British Heart Foundation. Ajánlásuk szerint a szív egészségének megőrzéséhez csupán helyesen kell táplálkozni és aktív életet kell élni.

Kiegyensúlyozott, gyümölcsből és zöldségből, keményítőt, illetve sok fehérjét tartalmazó ételekből álló diétával

hosszú távon csökkenthetők a szív és érrendszeri rendellenességek kockázata. Különösen figyelni kell arra, hogy megfelelő arányban együnk olajos húsú halakat, zsírokat, sót, és az elfogyasztott alkohol mennyiségére is ügyelni kell - figyelmeztetnek az alapítvány szakértői.

Naponta legalább öt szelet gyümölcsöt és zöldséget, és hetente két adag halat kell megenni, ebből az egyik legyen olajos húsú makréla, pisztráng vagy lazac. Ezzel jelentősen növelhetjük annak esélyét, hogy túléljünk az esetleges szívrohamot.

A telített zsírsavak túlzott fogyasztása emeli a vér koleszterin szintjét. Ez pedig növeli a szív-koszorúér kóros elváltozásának kockázatát. Ezért a BHF inkább a többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelét ajánlja, valamint sovány húsok, illetve csökkentett zsírtartalmú tej és zsírszegény sajtok fogyasztását. A kevesebb só és alkohol szintén megvéd a veszélyesen magas vérnyomástól.

A BHF tanulmánya állítja, hogy a középkorúak fizikai aktivitása legalább két évvel meghosszabbítja az élettartam-kilátásaikat, és ugyanezt eredményezi, ha leszoknak a dohányzásról.

Megjegyzik azt is, hogy a szív egy izom, amelynek edzésre van szüksége, hogy megőrizze a kondícióját, és képes legyen ellátni a feladatát: vért áramoltatni a test minden részébe.

Ezért a javaslatuk szerint a hét öt napján kell legalább fél órás könnyű testmozgást végezni. Ennek nem feltétlenül kell futásnak, vagy úszásnak lennie, lehet akár gyaloglás, kertészkedés, vagy lépcsőzés is.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×