eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Soros egymillió dollárral támogatja a marihuána kaliforniai legalizálását

Egymillió dolláros adománnyal támogatta Soros György magyar származású amerikai befektető a marihuána kaliforniai legalizálásáért folytatott kampányt. A legnagyobb GDP-vel rendelkező amerikai tagállamban november 2-án, a félidős szövetségi kongresszusi választásokkal és a kormányzóválasztással egy időben népszavazást tartanak a kannabisz élvezeti cikként történő legalizálásáról, amitől jelentős adóbetételre számítanak. A közvélemény-kutatások szerint a többség igennel fog szavazni.

Soroshoz hasonló mértékű adománnyal járult hozzá a kampányhoz Richard Lee, a marihuána orvosi hasznosításával foglalkozó oaklandi vállalkozó, az úgynevezett 19-es indítvány fő támogatója. Soros György egyébként abban is fontos szerepet játszott, hogy Kalifornia 1996-ban elsőként engedélyezte a marihuána gyógyászati célú alkalmazását.

Soros az adományozást megelőzően a The Wall Street Journal című napilapban megjelent írásában egyebek mellett rámutatott, hogy a marihuána legalizálása és megadóztatása részben megszabadítja az adófizetőket a kábítószer-kereskedők üldözésének és bebörtönzésének költségeitől, részben pedig hozzájárul azokhoz. A liberális milliárdos emlékeztetett rá, hogy a szövetségi alkoholtilalmat csak azután törölték el, hogy az egyes államok visszavonták a saját vonatkozó tiltásaikat.

A 19-es kezdeményezéssel kapcsolatos pro és kontra kampány viszonylag szerény maradt a választási korteshadjáratokra elköltött összegekhez képest. A támogató kampány büdzséje a Soros-féle hozzájárulás ellenére is mindössze 3,8 millió dollár, miközben a kaliforniai kormányzóságért harcba szállt Meg Whitman a magánvagyonából 142 millió dollárt költött arra, hogy Arnold Schwarzenegger örökébe léphessen. A legalizálással szemben kampányolók mintegy 300 ezer dollárból gazdálkodnak.

A marihuána legalizálását az állam megüresedő kormányzói posztjára pályázó mindkét jelölt, a demokrata Jerry Brown és a republikánus Meg Whitman egyaránt elutasítja.

Az amerikai igazságügyi miniszter egyébként október közepén egyértelművé tette, hogy a szövetségi hatóságok akkor is fellépnek majd az országos érvényű kábítószer-ellenes törvény érvényesítése érdekében, ha Kalifornia novemberben legalizálja a marihuánát. Eric Holder szerint jelentősen megnehezíti majd a kábítószer-kereskedőkkel szembeni fellépést és a kaliforniai városok biztonságát, ha a népszavazás élvezeti cikként legalizálja a marihuánát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×