eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A diéta károsítja a testet és a lelket

A diéta növelheti potenciálisan halálos betegségek - a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek - kialakulásának veszélyét, és megemelheti a szervezetben meglévő stressz-hormon, a kortizol szintjét - derült ki egy kutatásból. A hormonszint növekedése pedig éppenséggel súlygyarapodást idéz elő - ez magyarázza, hogy a kétségbeesett diéták miért eredményeznek mégis plusz kilókat.

A kaliforniai és a minnesotai egyetem kutatói figyelmeztetnek, hogy a diéta a fizikai és mentális állapotra is káros hatással lehet, ugyanis már az is állandó stresszes állapotot okozhat, hogy valaki számolja az elfogyasztott kalóriát és ellenőrzi, mit eszik.

Függetlenül attól, hogy az adott fogyókúra sikeres-e vagy sem, ha jövőbeni kutatások beigazolják, hogy a diéta növeli a stresszt és a kortizol-szintet , akkor az orvosoknak meg kell gondolniuk, javasolják-e ezt a pácienseiknek - figyelmeztetnek a kutatók. A krónikus stressz ugyanis nem csupán súlygyarapodást okoz, de kapcsolatba hozható a szívkoszorúér-betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a rák kielakulásával is. A diétázás pedig egyértelműen stresszfaktor lehet, amelyetnem lehet figyelmen kívül hagyni - magyarázzák a kutatók.

A kutatás során 121 nőt figyeltek meg egy átlagos, három hetes diéta során, mely alatt napi 1200 kilokalória bevitelét szabták meg a részvevőknek - ez majdnem a fele a javasolt 2000  kilokalóriának. Mindenegyiküknél nyáltesztet végeztek a vizsgálat előtt és a kutatás végeztével, hogy ellenőrizzék a kortizol-szintjüket. Az eredmények egyértelműen kimutatták a jelentős hormonszint emelkedést a három hetes kísérletet követően.

A kísérlet résztvevőit arra is megkérték, hogy vezessenek naplót arról, mit ettek, hogyan érezték magukat a három hét alatt. Az beszámolók magas pszichológiai nyomásról tanúskodtak. Talán azért, mert a bejegyzések folyamatosan emlékeztették a nőket arra, hogy megvonják a testüktől a tápanyagot.

"A napi 1200 kilokalóriás diétához való ragaszkodás túl szigorú feltétel az emberi szervezet számára" - mondta Catherine Collins, a londoni St. George Kórház vezető dietetikusa. "A nagyon alacsony kalóriabevitel valóban súlyos betegségekhez vezet, és az sem meglepő, hogy növeli a szervezet kortizol-szintjét. De a magas kortizol koncentrációra inkább a 'küzdj vagy menekülj' típusú helyzetekben van szükségünk, nem a mindennapokban. A test krónikusan magas stresszhormon-szintje a koleszterin-szintünkre is hatással van, növeli a vérnyomást és a depresszió veszélyét. Nyilvánvaló, hogy azok az emberek, akik szigorú fogyókúrát folytatnak, sokszor küzdenek komoly depresszióval is. És persze sokan vannak a stressz-evők, akik azzal enyhítik a rájuk nehezedő nyomást, hogy evésbe fojtják azt" - magyarázta.

Angliában minden negyedik felnőtt kórosan kövér, tehát a túlsúly veszélyezteti az egészségüket. Az tudva levő, hogy a túlsúly is növeli számos halálos betegség kockázatát, többek közt a szívbetegségekét, a cukorbetegségét és a magas vérnyomásét, valamint bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát.

Az egészséges étkezés, a rendszeres mozgás még mindig a legeredményesebb és a legegészségesebb út a jó alakhoz; és csökkenti a jojó-effektus veszélyét is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×