eur:
389.24
usd:
363.84
bux:
68226.98
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hét szomáliai kalózt fogtak el az Indiai-óceánon

A Karlsruhe német fregatt legénysége kedden hét szomáliai kalózt tartóztatott le, miután a tengeri rablók egy francia halászhajóra támadtak.

Az Atalante elnevezésű európai uniós kalózellenes haditengerészeti misszió szerdai beszámolója szerint Mogadishutól 650 kilométerre a szomáliaiak két csónakról nyitottak tüzet a francia hajóra, amelynek fedélzetén katonák is tartózkodtak. Utóbbiak fegyelmeztető lövéseket adtak le, mire a kalózok elmenekültek.

Az Atalante szomáliai hadműveleti flottájának riadóztatása után a Canarias spanyol fregattról felszállt egy helikopter, üldözőbe vette a kalózokat, és megállásra kényszerítette őket. A német hadihajó legénysége ezt követően szállta meg a kalózbárkákat.

A Kuala Lumpur-i székhelyű Nemzetközi Hajózási Hivatal egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott adatai szerint a Szomália közelében lezajlott tengeri incidensek száma 47-re emelkedett az év első kilenc hónapjában, szemben az ugyanebben az időszakban tavaly regisztrált 12 esettel.

Az Adeni-öbölben pedig 100 támadást jegyeztek fel szemben az előző évi 51-gyel. Az intézmény szerint világszerte idén szeptember végéig 114 hajót kerítettek hatalmukba kalózok, 34-et el is raboltak, 661 főnyi legénységet ejtettek túszul, akik közül hat embert megöltek, nyolcnak nyoma veszett. A kalózok rendszerint busás váltságdíjat követelnek foglyaik szabadon engedéséért.

Az indiai-óceáni kereskedelmi hajózásban érdekelt országok közös erőfeszítések révén igyekeznek meggátolni a kalózakciók elszaporodását.

Az EU tavaly decemberben indította el történelme első haditengerészeti akcióját, az Atalante-ot, amely kilenc egységből áll, vagyis az Adeni-öbölben és a szomáliai partok előtt járőröző hadihajók egyharmadával egyenlő.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×