eur:
389.18
usd:
361.73
bux:
68596.99
2024. május 7. kedd Gizella

Kasztrálják a visszaeső szexuális bűnözőket

Széles körű konszenzus van kialakulóban Franciaországban arról, hogy vegyi úton "kasztrálni" kell a szexuális bűncselekmények miatt elítélt visszaeső bűnösöket. A francia miniszterelnök az eljárás egyszerűsítését helyezte kilátásba, és azt nem csupán az orvosok, hanem az ellenzéki szocialisták egy része is támogatja. A téma azt követően került napirendre, hogy egy szexuális agresszió miatt börtönbüntetésre ítélt férfi szeptember végén, nem egészen egy évvel szabadulása után megerőszakolt, majd meggyilkolt egy nőt, aki napi kocogását végezte az egyik Párizs közeli erdőben.

Az eset azért váltott ki különleges felháborodást, mert a többszörösen visszaeső 47 éves férfit legutóbb 2002-ben ítélte tizenegy éves börtönbüntetésre a bíróság egy 13 éves kislány elrablása és fogva tartása miatt, ám "jó magaviselete" miatt mindössze hat év után szabadon engedték.

Ezek után nem véletlen, hogy az ügyben maga a miniszterelnök is megszólalt, aki úgy vélte, ha a hatóságok által jól ismert bűnözőt szabadulása után hosszabb ideig megfigyelés alatt tartották volna, úgy a tragédia elkerülhető lett volna. François Fillon azt mondta, ezek után minden olyan eszköz bevetését tanulmányozni fogják, amellyel a jövőben elejét lehet venni az ilyen jellegű bűncselekményeknek.

Az október folyamán a parlament elé kerülő bűnmegelőzésről szóló törvénybe ezért a tervek szerint egy olyan módosítást is beiktatnak, amely kötelezővé teszi a "vegyi kasztrálást" a visszaeső szexuális bűnözők számára. Az eljárás ugyan már most is szerepel a büntetőtörvénykönyvben, de alkalmazásához szükség van az érintett beleegyezésére. A "kasztrálás" ugyanis valójában egy olyan gyógyszeres kezelést jelent, amely a féri hormonok termelődését szorítja vissza, csökkentve a bűnelkövetők szexuális libidóját, azaz testi vágyát.

Az alkalmazás nehézsége abban áll, hogy mivel nem egyszeri és végleges eljárásról van szó, az elkövetőknek rendszeresen, hetente vagy havonta meg kell jelenniük az orvosnál az újabb gyógyszeradagért. A belügyminiszter egyik elképzelése az, hogy első körben azokat köteleznék vegyi kasztrálásra, akiket jó magaviseletük miatt feltételesen szabadlábra helyeznek. A kezelés elmulasztása ugyanis esetükben automatikusan a börtönbe való visszavonulással járna. Az egyelőre még nyitott kérdés, hogy a büntetésüket teljes egészében letöltőket milyen módon fogják rávenni a kasztrációra.

A kormány szigorító politikáját az orvostársadalom, valamint az ellenzéki szocialisták egy része is támogatja. Azoknak, akik "embertelennek" tartják a kezelést Bernard Debré orvos, a kormányzó Népi Mozgalom Unió parlamenti képviselője azt válaszolja: az eljárást tizenöt másik európai ország évek óta alkalmazza, tehát az nem számít újdonságnak.

Az országos Etikai tanács tagjaként is működő politikus egyébként a mostani folyamattal igazolva látja két évvel ezelőtti kezdeményezésének helyességét, amikor egy törvényjavaslatban a vegyi kasztráció erőteljesebb alkalmazását akarta elérni. A kormánytöbbség azonban akkor elutasította kezdeményezését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×