eur:
387.3
usd:
357.03
bux:
68049.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Nincs okunk megnyugodni: a szennyezőanyag vándorol a Földön

Egyetlen ország sem gondolhatja, hogy megóvta polgárai egészségét, ha féken tartja a károsanyag-kibocsátást. A szmog és az üzemek levegőszennyezése ugyanis igen negatív hatást gyakorolhat a környezetre a világ más pontján is - derül ki egy friss tanulmányból.

Az elkövetkezendő évtizedben az emberi károsanyag-kibocsátás várhatóan emelkedni fog Kelet-Ázsiában, és egyre több ország érezheti ennek hatását, még azon fejlett országok is, amelyek sokat tesznek a környezet megóvása érdekében és szigorú normákat vezettek be a kibocsátás tekintetében - olvasható a brit National Research Council jelentésében.

A kutatók meteorolóiai és kémiai adatokat tekintettek át, és rájöttek: az Egyesült Államokban levegőjében kimutatott szennyező anyagok jó része Ázsiából származik. Egy tanulmány szerint a szennyezett levegő nagyjából nyolc nap alatt jut el Kelet-Ázsiából az egyesült államokbeli Oregon államba.

A légszennyezés nem ismeri az országhatárokat - mutatnak rá a szakemberek, hozzátéve: bármelyik ország kibocsátása ártalmas lehet egy, a Föld más pontján élők számára is.

Azt ugyan nehéz meghatározni, mennyiben károsítja például az amerikaiak szervezetét az ázsiai szennyező anyag, az mindenesetre biztos, hogy károsítja.

Mint írják, különösen káros az ózon- és a higanyszennyezés.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×