eur:
389.45
usd:
364.38
bux:
68253.04
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csak óvatosan az alkohollal a terhesség alatt!

Azok a gyermekek, akiknek magzati korukban édesanyjuk alkoholt fogyaszt, nagyobb eséllyel nyúlnak a szeszhez, már tinédzserkorukban is - derül ki egy friss kutatásból.

A várandós anya étrendje jelentősen befolyásolja a születendő gyermek szaglását és ízlését az illatok terén - derült ki egy friss, az Egyesült Államokban végzett kutatásból.

A tanulmány arra is rámutat, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyjuk a terhesség alatt fogyasztott alkoholt, tinédzserkorukban kellemesebbnek tartják az alkohol illatát, mint a kortársaik.

Ez pedig növeli az esélyét annak, hogy maguk is megisznak egy-egy pohárral. Az alkohollal való korai találkozás igen rossz hatással van az ember későbbi magatartására, az ilyen emberek felnőtt korukra sokkal gyakrabban válnak alkoholistává, mint mások.

Bár a University of New York kutatói az erről szóló tapasztalataikat patkányokon végzett kísérletekből vonták le, azt mondják: mindez igaz az emberekre is. A patkányoknál egyébként kétszeres eséllyel váltak alkoholizálóvá azok az egyedek, amelyek szervezetébe már az anyaméhben került szesz.

Szagérzékelésük megváltozott, ez pedig szoros összefüggésben állt azzal, hogy később alkoholistává váltak.

Korábbi kutatások arra mutattak rá, hogy azok az emberek, akik elsőként már 15 éves koruk előtt találkoztak az alkohollal, felnőttként jó eséllyel lettek alkoholfüggők.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Két hetes ultimátumot adott a kormányzat a hazai üzemanyagpiaci szereplőknek, ez alatt az idő alatt a régiós középmezőnybe kell eljuttatni a magyar benzint és a dízelt. A Mol már meg is tette az első nagy lépést, mindkét terméknél 10-10 forinttal csökketette a kiskereskedelmi árrését, ezt a piac többi szereplője is nagyjából lekövette. A kormányzat a múlt héten a benzin esetében 27, a dízelnél pedig 10 forintos relatív árcsökkenés szükségességét jelezte, ami a benzinkutak hasznának visszavágásával valósulhat szerintük meg: felmerül a kérdés, hogy hogyan is alakulhat a kisebb, független benzinkutak nyeresége abban az esetben, ha valóban megtörténik az árrés összehúzása? Megéri az új környezetben üzemeltetni a kutakat? Mi a nagy veszélye a piaci folyamatokba való belenyúlásnak? Eljön a „benzinkutak bosszúja"?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×