eur:
389.51
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem akar elhízni? Ne gondolkozzon sokat!

A megfeszített gondolkodás stresszt okoz, ez pedig a szükségesnél több táplálék beviteléhez és elhízáshoz vezet - állapították meg kanadai kutatók. Vizsgálatuk eredménye is azt igazolja, hogy a modern életstílus hozzájárul az elhízási világjárványhoz.

Ha az embernek nehéz feladatot kell megoldania, stresszes lesz - és ezt evéssel vezeti le - erre a következtetésre jutottak kanadai kutatók, akik diákokkal "kísérleteztek".

A 14 fiatalnak három-három feladatot kellett megoldania, s közben ehettek - a kutatók azt mérték, hogy egy-egy alkalommal mennyi táplálékot fogyasztottak.

Az első feladat az volt, hogy ülő helyzetben lazítsanak, a második egy szöveg elolvasása és értelmezése, a harmadik pedig egy számítógépes memória-, figyelem- és éberségi teszt.

Mindegyik feladat 45 percet vett igénybe, és a szünetekben a svédasztalról azt ehettek, amit megkívántak.

A kutatók előzetesen kiszámolták, hogy mindhárom feladat elvégzése csak három kalória bevitelét igényli a szünetben - ehhez képest a résztvevő diákok a szövegértés után 206, a számítógépes teszt után pedig 256 kalóriát fogyasztottak el.

Minden szakasz előtt, alatt és után vért vettek tőlük, és ennek vizsgálatából kiderült, hogy az intellektuális tevékenység idején sokkal magasabb a cukor- és inzulinszint ingadozása, mint a nyugalmi időszakban - és ezt valószínűleg a stressz okozza.

Az ingadozásra a szervezet azzal válaszolhat, hogy ösztönzi az energia bevitelt, így tudja ugyanis visszaállítani a glükóz egyensúlyt. S mivel emellett az értelmiségiek nagy része keveset is mozog, elindul az elhízáshoz vezető úton- számoltak be a quebeci Laval Egyetem kutatói az eredményről a Psychosomatic Medicine című szaklap legújabb számában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×