A mediterrán diéta nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór ellen is hatékony védelmet biztosít - állítják olasz kutatók, akik 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték.
A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon, és egy kilencpontos skálán mérték, ki milyen szigorúan követi a mediterrán étrendet, amely hagyományosan sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, valamint olyan telítetlen, azaz egészséges zsírokat tartalmaz, mint az olívaolaj, ugyanakkor szegény vörös húsban és tejtermékben.
Alkoholt - különösen a vörös bort - is csak mérsékelten fogyasztanak Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban, ahol ez az étrend a jellemző.
Azok körében, akik a legszigorúbban követték ezt az étrendet, 9 százalékkal csökkent az átlagos halálozási arány, és ugyanilyen mértékben a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás, 13 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson- és Alzheimer-kór előfordulása, és 6 százalékkal ritkábbak a rosszindulatú daganatok - számolt be az eredményről a Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértője vezette csoport a British Medical Journal internetes kiadásában.