eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az alkohol csak a jó emlékeket segít felidézni

Hogy miért tud az alkohol függőséget okozni? Mert az, aki sokat iszik csak a részegség rossz élményeit felejti el - állítják kutatók.

A sok alkohol könnyebben felidézhetővé teszi az átmulatott buli szép emlékeit, viszont megnehezíti, hogy az ivászat kellemetlen következményeire emlékezzen az illető - derül ki vizsgálatokból.

A kutatások bebizonyították: az iszákos emberek memóriájából az alkohol kitörli az átmulatott éjszaka rossz élményeit, és csak a mámorosan boldog dolgokat engedi felidézni - ennek egyik következménye lehet az alkoholfüggőség.

Az alkohol hatása a hangulatra már közismert: csökkenti a szorongást, jókedvet és örömöt okoz, és segít levetkőzni a gátlásokat. De azt, hogy milyen közvetlen hatásai vannak a memóriára, még csak kevesen kutatják. Pedig szakértők szerint ez lehet a kulcs abban a kérdésben, hogy miért lehet függővé válni az alkoholtól.

A Sussexi Egyetem professzora szerint az alkohol segíti a részegség előtti pozitív emlékek felidézését, míg gyengíti a részegség utáni negatív emlékek előhívását. Ezzel úgy befolyásolja emlékezetünket, hogy az alkoholnak pozitív hatásai vannak, ezért újra iszunk - mondta Theodora Duka.

A kutató megnézte, hogy a vizsgálatban résztvevők hogyan tudják felidézni azokat az érzelmeket ábrázoló kártyákat, amelyeket néhány pohár alkohol elfogyasztása előtt és után villantott fel. Válaszukat összehasonlította azzal a csoportéval, amelyben alkoholmentes italokat fogyasztottak.

Mindkét csoport tagjai jobban emlékeztek azokra a kártyákra, amelyeket korábban mutattak fel nekik, de az "iszákosok" jobban fel tudták idézni ezeket a képeket.

Ugyanakkor az alkoholt fogyasztók igen rosszul emlékeztek a később felvillantott kártyákra.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×