Magyarországon a csapvíz jó minőségű, bátran fogyasztható - tájékoztatnak az élelmiszer-biztonsági hivatal szakemberei, akik azt ajánlják: ha nem ízlik a csapvíz, tegyünk bele citromkarikát vagy készítsünk belőle teát.
Az elvesztett folyadék- és ásványi anyag pótlására az ásványvíz a legalkalmasabb. A hivatal munkatársai azt tanácsolják, hogy akinek az egészségi állapota miatt az orvos nem rendelte másként, az a csapvíz mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is igyon.
Érdemes azonban odafigyelnünk arra, hogy nem minden palackozott víz ásványvíz, és nem ritka a csekély vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz sem a boltok polcain.
Az ásványi anyagok bevitelére a zöldség- és gyümölcslevek is megfelelőek, melyek nem csak pótolják a szervezet ásványianyag-veszteségét, hanem a szomjunkat is oltják.
A hivatal a közleményében arra is figyelmeztet: a palackozott ásványvízre is érvényes a szavatossági idő betartása. A felbontott palackos vizet - különösen a szén-dioxid-mentes vagy kis szén-dioxid-tartalmúakat - lehetőleg ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig.
Rejtélyes robbantások, gyanús halálesetek – akcióba lendült Vlagyimir Putyin 5. hadoszlopa