eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Stresszes a terhesség alatt? Asztmás lesz a gyereke!

Azok a nők, akik terhességük alatt sokat stresszelnek nagy az esélyük arra, hogy asztmás gyereket hoznak a világra, vagy a későbbiekben allergia fejlődik ki náluk - állítják amerikai kutatók.

Harvardi kutatók 387 csecsemőt vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy ha az anyák terhességük alatt stresszes életet éltek, megnőtt a kockázata annak, hogy gyereküknél asztmás megbetegedés fejlődhet ki.

Szakértők eddig úgy gondolták, hogy az asztma és az allergia kialakulása genetikai és környezeti tényezők együttes hatásán múlik. Ez utóbbiak közül leginkább az anyaméhbe kerülő nagy mennyiségű poratkát szokták emlegetni, ami jelentős mértékben hozzájárul a születendő gyermek allergiás megbetegedéseihez.

Az újabb kutatások most rávilágítottak arra, hogy a poratkákon kívül egy másik külső tényező is szerepet játszik a magzat egészséges fejlődésében: ha a várandós nő sokat stresszel terhessége ideje alatt..

Amerikai kutatók 387 baba köldökszinórvérének immunoglobulin szintjét vizsgálták - ez az a vegyület, ami a szervezet allergiás reakcióit váltja ki.

Mivel még azoknál a babáknál is, akik kis mértékű poratkának voltak kitéve az anyaméhben, megemelkedett immunoglobulin szintet mértek - ebből az eredményből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a stressz erősítette fel a babák allergiás reakcióit.

Szakértők szerint most már bizonyított, hogy a folyamatos pénzügyi vagy párkapcsolati gondok az anyánál negatív hatással lehetnek a gyerek immunrendszerének fejlődésére.

A stressz szociális szennyező anyag - mondják a kutatók, akik szerint "belélegezve" és a testbe jutva nagy hatással van az ember szervezetének védekező-rendszerére, ezért főleg a terhesség alatt mindenképpen szükség van a kiegyensúlyozott és egészséges életmódra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×