eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akik veszélyeztetettebbek az Alzheimer-kórra

Kétszer akkora esélye van az Alzheimer-kórra annak, akinek mindként szülőjénél kialakult a betegség - állapították meg kutatók.

A tanulmány az eddigiekhez képest nagyobb jelentőséget tulajdonít az örökölt tényezőknek. Mindehhez 400 brit beteg adatait tekintették át.

A betegség kialakulásában a legnagyobb szerepe az életkornak van, a kutatók azonban rámutatnak: a korai, 65 év alatti demenciában, azaz az elbutulással járó betegség kialakulásába már a géneknek van nagyobb szerepe.

Az egyesült államokbeli University of Washintgon kutatói 111 olyan család életútját követték nyomon, ahol mindkét szülőnél kialakult a betegség.

Gyermekeiknek akár 22,6 százalékos esélyük van arra, hogy 65 éves koruk előtt betegednek meg, míg akiknél ez a családi előzmény nem áll fenn, azoknak legfeljebb 13 százalékos sanszuk van erre.

De nemcsak a korai megbetegedésre, hanem általában az Alzheimer-kór kialakulására is nagyobb esélyük van a családilag terhelt embereknek.

A tünetek a leggyakrabban 70 éves kor felett jelentkeznek először. Nagy-Britanniában a 80 év felettiek 20 százaléka szenved a kórban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×