eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hatalmas dinótemetőt találtak Ausztráliában

Változatos dinoszaurusz maradványokat találtak Ausztrália déli partján egy tengervíz-sótalanító üzem előkészítése közben, így elképzelhető, hogy át kell tervezni a 3 milliárd ausztrál dollár (mintegy 470 milliárd forint) költségvetésű projektet.

A fosszíliák körülbelül 115 millió évvel ezelőtt élt dinoszauruszokhoz és vízben élő hüllőkhöz tartoznak, és a Melbourne-től délkeletre elterülő partszakaszról kerültek elő. A felfedezés miatt sokan a projekt megváltoztatását javasolják, hogy ne pusztuljon el az értékes lelőhely.

Ausztrália nagy része több mint egy évtizede szenved a szárazságtól, amit sok tudós a globális klímaváltozás számlájára ír. Éppen ezért határozták el egy hatalmas tengervíz-sótalanító építését az ország második legnagyobb városa, Melbourne közelében.

A komplexum 2011-től évi 150 milliárd liter ivóvizet lesz képes előállítani, majd 85 kilométeres csővezetéken Melbourne-be továbbítani.

Victoria szövetségi állam vízügyi minisztere megígérte, hogy a tervek véglegesítése előtt minden környezetvédelmi és kulturális szempontot figyelembe vesznek.

A lelőhelyen egyébként fogak, csontok és hátgerincek maradványai is előkerültek, amelyek egyebek mellett egy kétlábú, növényevő dinoszauruszhoz és egy folyókban élt ősi gyíkhoz tartoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×