eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem taszítanak a halálba senkit, csak megkönnyítik az oda vezető utat

Nem igazolta egy vizsgálat azt a félelmet, hogy az orvosi segédlettel végrehajtott eutanázia a "társadalomnak terhet jelentő" emberek elpusztítására ad alkalmat.

A vizsgálatot az amerikai Oregon államban, illetve Hollandiában végezték, ahol engedélyezett ez a fajta orvosi beavatkozás.

Korábban több szervezet is annak az aggodalmának adott hangot, hogy ha megengedik az orvosoknak a közreműködést az eutanáziában, akkor az oda vezethet, hogy a társadalom legvédtelenebb tagjait "rákényszerítik" majd életük eldobására.

A most megjelent tanulmány szerint nincs bizonyíték arra, hogy ilyesmi megtörtént volna.

Az orvosi segédlettel végrehajtott eutanázia kifejezést arra az esetre használják, ha az orvos úgy ad gyógyszereket betegének, hogy tudja: öngyilkosságra használja majd fel azokat, illetve, ha aktívan vesz részt a folyamatban.

A vizsgálat során az utahi egyetem kutatói több száz eset aktáit nézték át, különös tekintettel a beteg etnikumára, nemére, korára és kórtörténetére. Kiderült: a beavatkozást kérő emberek átlagéletkora 70 év volt, legtöbbjük rákbetegségben szenvedett.

Nem találtak semmilyen egyéb elfogultságot, sem a mentális, sem a krónikus betegségekkel összefüggésben

Oregonban nem lettek "áldozatai" az eutanáziának a biztosítással nem rendelkező emberek, akik elméletben sokkal nagyobb "terhet" jelentenek családjuknak, mint a biztosítottak.

Nem találtunk bizonyítékot, amely igazolná az esetleges visszaélésekkel kapcsolatban gyakran megfogalmazott súlyos és fontos aggodalmakat - írták a tanulmány szerzői.

Ashley Riley, a brit székhelyű, a méltóságteljes halál jogáért küzdő szervezet, a Dignity in Dying szóvivője közölte: a kutatás ismét megerősítette, amit a társaság mindig is állított, hogy az orvosi segédlettel végrehajtott eutanázia kizárólag pozitív tényezőként hathat a beteg döntésében élete végén.

Az eutanáziát ellenző csoportok egyikének, a Pro-life Alliance-nek a szóvivője ezzel szemben azt mondta: egy 2005-ös oregoni felmérés szerint az autanáziát kérő emberek egyharmada döntése egyik okaként azt nevezte meg, hogy úgy érzi, teher családja számára.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×