táplálkozás
Már szedik a medvehagymát
Itt a medvehagyma szezonja, beindultak a gyűjtők is, de nagyon óvatosnak kell lenni!
Szenzációs hír a bőséges reggelik rajongóinak
Kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet az, aki nagy vacsora helyett reggelire eszik többet - ezt derítették ki német kutatók.
Halfront: erre a hírre várt az egész ország
Nem lesz áremelkedés a tavalyi évhez képest, lesz elég hal, a termelők sikeres évet zártak.
Újabb veszély fenyegeti gyermekek millióit
Az öt évnél fiatalabb gyerekek harmada rosszul táplált vagy túlsúlyos, vagy nem kapja meg a fejlődéséhez szükséges táplálékot - figyelmeztet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jelentésében, amely 20 év óta az első a szervezettől ebben a fontos témában.
Megvizsgálták a kényelmi élelmiszereket, aggasztó az eredmény
A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatás eredménye szerint az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.
Budapesten is kapható húsmentes hamburger - a dietetikus szerint oda kell figyelni
Július óta Budapesten is kapható húsmentes, növényi fehérjéből készült hamburger, ami a termék forgalmazója szerint ízletes alternatívát kínál az állati eredetű fehérjék helyett. Az InfoRádiónak nyilatkozó dietetikus arra figyelmeztet: a vegán vagy vegetáriánus étrend – megfelelő vitamin- és fehérjepótlás nélkül – nem feltétlenül egészségesebb a húsfogyasztó életmódnál.
Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek
Nem is feltétlenül a tápanyag-összetétel számít, sőt, vannak más tényezők, amik ezen ételek fogyasztására ösztönöznek.
Martos Éva: hiányzik a tudatosság a sportolók táplálkozásából
A profi és a szabadidős sportolók tudatosságának szerepét hangsúlyozták az előadók a Magyar Sporttudományi Társaság étrend-kiegészítőkről rendezett konferenciáján. A Testnevelési Egyetemen működő Sport-táplálkozástudományi Központ szakmai vezetője, Martos Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyes táplálkozás a sportteljesítmény-fokozás és az egészség megőrzésének kulcsa.
Nő az egészség népszerűsége
Egyre előrébb szerepel a magyarok élelmiszer-fogyasztási rangsorában a zöldség és a gyümölcs.
A helyes táplálkozás többet használ, mint az étrend-kiegészítők
Nem szükséges étrend-kiegészítőket vagy vitaminokat szedni ahhoz, hogy bizonyos tél végén jellemző betegségeket megelőzzünk. A megfelelő táplálkozással már sokat lehet tenni az egészség megtartásáért – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének vezetője.
Bevezetnék a halpénteket Magyarországon
A rendszerváltozás óta megduplázódott a halfogyasztás Magyarországon - közölte az InfoRádióban a MA-Hal szóvivője. Lévai Ferenc a Kapj rá! fogyasztásösztönző kampányról szólva arról is beszélt, hogy az EU-s és a világátlagtól is elmaradunk még, de szerinte volna megoldás.
Magyar konyha egészségesen? Igen, lehetséges!
A rostokban és teljes kiőrlésű ételekben gazdag táplálkozással jelentősen csökken a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz és más krónikus betegségek kialakulásának kockázata – állapította meg egy, az Egészségügyi Világszervezet megbízásából készült tanulmány. A magyar táplálkozási ajánlást – a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést figyelembe véve – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dolgozta ki.
Álmokat kerget, aki édesítőszerrel váltja ki a cukrot
A legtöbb, egészséget illető paraméter esetében nincs különbség a mesterséges édesítőszereket fogyasztó és a nem fogyasztó emberek között - írja egy 56 tudományos tanulmányt összegző cikkében Ingrid Toews a Freiburgi Egyetemről.
Tényleg jó ötlet az újévi lencse
Lencsét enni újévkor nem csak a babona miatt jó, hiszen nagyon egészséges - mondta az InfoRádióban Kubinyi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, aki hangsúlyozta, hogy ünnepekkor se kínáljuk a gyerekeket alkohollal.
Egy magyar anyukán és a kislányán ámulnak az internetezők
Undorral tolja el magától a világ legnépszerűbb csokijait a kis Zoé, majd békésen falni kezd egy tál brokkolit. Ő az internet új sztárja.
Táplálkozás: a gyermek első ezer napja a legfontosabb
A fogantatást követő első ezer nap alatti környezeti hatások, ezen belül is leginkább a táplálkozás, jelentős szerepet játszanak a felnőttkori népbetegségek kialakulásában. Megelőzhető lehet az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri panaszok is.
Különleges dolog derült ki kerekfejű pörölycápáról
A világ első ismert mindenevő cápafajaként azonosították amerikai kutatók a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo), amelynek étrendjét nagyjából 60 százalékban tengeri fű teszi ki.
Egészségesebb menzakoszt - hogy áll a közétkeztetés?
Elkészült az Országos Iskolai Menzakörkép 2017 tanulmánya. A helyzet sokat javult, ugyanakkor a szülőkre is jelentős feladat hárul.
Most kiderül, mennyire élünk egészségesen
Újra felmérik a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát, a szeptember eleje és december közepe között zajló országos felmérésben több 149 településen több ezer felnőttet keresnek majd fel a kérdezőbiztosok.
Kiderült, hogyan csökkentik a bélrák kockázatát bizonyos zöldségek
Egy speciális vegyület révén képesek csökkenteni bizonyos zöldségek, köztük a káposzta, a brokkoli és a kelkáposzta a bélrák kialakulásának kockázatát.