INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

felvidék

2020.08.24. 20:38

Így folytatódik a munka a Komáromi Nyilatkozat után

A szlovákiai magyar érdekeket képviselő három párt, az MKP, a Híd és az Összefogás egy szándéknyilatkozat aláírásával erősítette meg egységesülési szándékát. A memorandum Komáromi Nyilatkozat néven vonul be a Felvidék politikai krónikájába. A közös magyar párt létrehozásáról már augusztus elején megszületett a megegyezés.
2020.06.24. 21:30

Határtalanul felkapott a kormány tanulmányi kirándulási programja

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerint kiemelkedő az érdeklődés a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program iránt, több mint 2200 pályázat érkezett, és a kérelmek mintegy fele nyert el támogatást. A programra idén az erős magyar közösségek éve keretében 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre.
2020.01.18. 11:49

Egy sor párt pengeélen táncol a szlovákiai választások előtt

Szakértők szerint megjósolhatatlan a februári parlamenti választás végeredménye Szlovákiában: nagy meglepetések, és egyes pártoknál akár nem várt százalékszerzések is bekövetkezhetnek. Játékban maradt ugyanis több olyan párt és politikai tömörülés, amelyik a választhatóság határán mozog, és éppen ez a tény módosíthatja Szlovákia politikai térképét.
2019.12.12. 07:13

Szigorítottak a szabályokon a Balaton-felvidéken

A Hévízi-csatorna az elmúlt években egyre kedveltebb téli túracélpont lett, olyannyira, hogy a területen illetékes természetvédelmi hatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kénytelen volt korlátozásokat bevezetni.
2019.11.29. 05:41

Balatoni településeken portyáznak a vaddisznók

Folyamatos a magyarországi vaddisznó állomány létszámnövekedése, emiatt olyan területeken is megjelenik, ahol azelőtt elvétve sem volt. Az intelligens, szapora és jól alkalmazkodó állatok megjelentek a Balaton településeinek belterületein is - írja szemléjében a hirbalaton.hu.
2019.11.24. 13:19

Gyökeresen változtathat kisebbségpolitikáján Szlovákia

Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa szerint hamarosan egy olyan átfogó kisebbségi törvényt alkothatnak, amely az ország megalakulása óta várat magára. Ennek lényege, hogy egy, az oktatáson, az önkormányzatiságon és a nyelvhasználaton átívelő szabályozás jöhet létre - de már csak a következő kormányzati ciklusban.
2019.11.23. 20:27

Szétesett a szlovák "beazonosíthatatlan tákolmány" - a választások után meglátják

Ahogy az öt szlovákiai magyar párt között, úgy a szlovák ellenzéki oldalon sem született széleskörű választási együttműködés. Véglegesen zátonyra futott ugyanis az a kezdeményezés, amely egy koalíció létrehozásáról szólt. A koalícióalakítás kudarcát a találkozón résztvevő pártok különbözőképpen magyarázzák.
2019.11.19. 19:01

"Klasszikus szlovák pártok" sablonjára írt programot a magyar Összefogás

Pozsonyban bemutatta 144 megoldás a Felvidéknek című programját az Összefogás mozgalom. Az alaposan kidolgozott választási programvázlat a társadalomban, de leginkább a szlovákiai magyarok lakta régiókban szükséges fejlesztésekről, változtatásokról szól; eltörölnék például a kettős állampolgárságot tiltó törvényt.
2019.11.07. 08:18

A Vatikán döntött: magyar védőszentje lesz Kassának

Árpád-házi Szent Erzsébet lesz Kassa védőszentje a kassai érsekség kérése és a vatikáni jóváhagyás következtében. A védőszentség egyik apropója, hogy 2019-ben Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa.
2019.10.06. 13:45

Újraszervezik magukat a felvidéki magyar művészek

Bázis néven új magyar irodalmi és művészeti egyesület alakult a Felvidéken. Az intézményt mások mellett a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából távozó alkotók alapították. Az új szervezet irodalmi-művészeti egyesületként határozza meg magát, képzőművészek, szobrászok, színészek, zenészek, táncosok is megjelenhetnek.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018