INFORÁDIÓ 
2020. január 26. vasárnap
Paula, Vanda

felvidék

2020.01.18. 11:49

Egy sor párt pengeélen táncol a szlovákiai választások előtt

Szakértők szerint megjósolhatatlan a februári parlamenti választás végeredménye Szlovákiában: nagy meglepetések, és egyes pártoknál akár nem várt százalékszerzések is bekövetkezhetnek. Játékban maradt ugyanis több olyan párt és politikai tömörülés, amelyik a választhatóság határán mozog, és éppen ez a tény módosíthatja Szlovákia politikai térképét.
2019.11.24. 13:19

Gyökeresen változtathat kisebbségpolitikáján Szlovákia

Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa szerint hamarosan egy olyan átfogó kisebbségi törvényt alkothatnak, amely az ország megalakulása óta várat magára. Ennek lényege, hogy egy, az oktatáson, az önkormányzatiságon és a nyelvhasználaton átívelő szabályozás jöhet létre - de már csak a következő kormányzati ciklusban.
2019.11.23. 20:27

Szétesett a szlovák "beazonosíthatatlan tákolmány" - a választások után meglátják

Ahogy az öt szlovákiai magyar párt között, úgy a szlovák ellenzéki oldalon sem született széleskörű választási együttműködés. Véglegesen zátonyra futott ugyanis az a kezdeményezés, amely egy koalíció létrehozásáról szólt. A koalícióalakítás kudarcát a találkozón résztvevő pártok különbözőképpen magyarázzák.
2019.11.19. 19:01

"Klasszikus szlovák pártok" sablonjára írt programot a magyar Összefogás

Pozsonyban bemutatta 144 megoldás a Felvidéknek című programját az Összefogás mozgalom. Az alaposan kidolgozott választási programvázlat a társadalomban, de leginkább a szlovákiai magyarok lakta régiókban szükséges fejlesztésekről, változtatásokról szól; eltörölnék például a kettős állampolgárságot tiltó törvényt.
2019.11.07. 08:18

A Vatikán döntött: magyar védőszentje lesz Kassának

Árpád-házi Szent Erzsébet lesz Kassa védőszentje a kassai érsekség kérése és a vatikáni jóváhagyás következtében. A védőszentség egyik apropója, hogy 2019-ben Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa.
2019.10.06. 13:45

Újraszervezik magukat a felvidéki magyar művészek

Bázis néven új magyar irodalmi és művészeti egyesület alakult a Felvidéken. Az intézményt mások mellett a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából távozó alkotók alapították. Az új szervezet irodalmi-művészeti egyesületként határozza meg magát, képzőművészek, szobrászok, színészek, zenészek, táncosok is megjelenhetnek.
2019.09.27. 19:09

Alakul a felvidéki magyar egység - csak épp a Híd nincs benne

Programegyeztető találkozót tartott több szlovákiai magyar párt és mozgalom. A Magyar Közösség Pártja székházában a házigazda MKP-n kívül jelen voltak még a Magyar Fórum, az egy idő után távozó MKDSZ, az Összefogás mozgalom, az Új Egység mozgalom, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Csemadok, valamint a Via Nova képviselői.
2019.09.26. 08:10

Összegyűjtötte a szükséges aláírásokat az Összefogás

Az elmúlt három hét során több mint 17 ezer aláírást gyűjtött össze a legújabb felvidéki magyar politikai mozgalom, az Összefogás. Az íveket szerdán adták le a szlovák belügyminisztériumban, így elindult az ötödik szlovákiai magyar politikai szubjektum bejegyeztetése.
2019.09.02. 11:43

Újabb magyar politikai formáció bontott zászlót a Felvidéken

A Híd és az MKP kudarcba fulladt koalíciós tárgyalásai után új magyar érdekvédelmi csoport alakult Szlovákiában Összefogás néven. A mozgalom politikai érdekérvényesítést tűz ki célul, aláírásokat gyűjt a bejegyzéshez, listát épít, és parlamenti választásokon szeretne bejutni a szlovák törvényhozásba.
2019.06.02. 09:00

Valóban enyhült a szlovák prés a felvidéki magyarokon

Azokon a szlovákiai településeken, ahol a helyi kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot, javult a kisebbségi nyelvhasználat helyzete a hivatali érintkezésben. A legnagyobb előrelépés a magyar kisebbség nyelvhasználatában történt. Ezt a nemzeti kisebbségek helyzetéről és jogairól szóló jelentést a kormány is elfogadta.
2019.05.05. 16:52

Egyik ámulatból a másikba esnek a régészek Gombaszögön

Befejeződött a tavaly Gombaszögön megkezdett középkori Pálos-monostor régészeti feltárásának egy szakasza a Felvidéken. A jelentős középkori lelőhelyen az egykori létesítmény templomát, idén pedig a hozzá tartozó kolostort - a szerzetesek lakhelyét - tárták fel.
2019.04.04. 19:12

A Felvidéken akkor is lesz magyar himnusz, ha fizetni kell érte

A szlovák parlament elfogadta: hétezer eurós büntetés fenyeget, ha nyilvános rendezvényen elhangzik más állam himnusza, így a magyar is. A botrányos rendelkezést a kormányon levő 13 Híd-párti képviselő közül 9 is megszavazta. Döntésük hatalmas ellenszenvet váltott ki a szlovákiai magyarok körében.
2018.12.19. 18:34

Két EP-képviselővel kalkulál az MKP

Évet értékelt a Magyar Közösség Pártja. A parlamenten kívüli szlovákiai magyar párt két mandátumot akar szerezni a jövő évi EP-választáson. A 2016-os parlamenti választások után a párt belső véleménye szerint konszolidálódtak, ezt mutatják a legutóbbi megyei és önkormányzati választások eredményei is.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018