eur:
385.38
usd:
355
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Lőfegyver.
Nyitókép: Steve Prezant / Getty Images

Nemzetközi fegyvercsempész banda ellen indult eljárás

Lezárult a Magyarországon is tevékenykedő szlovák fegyverkereskedők elleni nyomozás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) egysége még 2022. július 12-én a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel (NAKA), valamint az Alsó-ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatallal (LKA NÖ) együtt hajtotta végre a Parketár műveletsorozatot, aminek nyomán rajtaütöttek egy rajkai fegyverraktáron. Ott 59 éles lőfegyvert, mintegy 45 000 lőszert, 285 fegyvertárat, 13 hangtompítót, valamint több mint 7,5 kg robbanószert foglaltak le - számolt be a police.hu.

A különböző harcászati eszközöket annak a szlovák férfinak, Dusan S.-nek a rajkai házában találták, aki a gyanú szerint a fegyverkereskedő bűnbanda feje volt. Amikor a KR Bevetést Támogató Osztálya elfogta, gépkocsijában is találtak éles lőfegyvert. A nyomozók kiderítették, hogy a férfi, illetve a felesége jó néhány fegyver tekintetében rendelkezik ugyan szlovákiai belföldi fegyvertartási engedéllyel, azonban sem európaival, sem magyarországival nem. Ráadásul 19 olyan fegyvert találtak náluk, amelyek engedély nélkül tartott, illegálisan átalakított lőfegyverek voltak. Ezek közül egyet köröztek, mert azt

a németországi Würzburgból egy betörés során lopták el ismeretlenek.

Az NNI, szorosan együttműködve a NAKA-val és az Europollal, a fegyverek előzményadatai után kezdett el vizsgálódni. Ki is derítették, hogy a szlovák fegyvereket még átalakítás előtt olyan strómanok vásárolták meg eredetileg, akik minimális ellenértékért cserébe csak a nevüket adták az üzlethez. Névleg ők szerepeltek a dokumentációkon, viszont a fegyverek valódi birtoklói már nem ők voltak.

A strómanok útján elindulva a nyomozók feltárták, hogy három év alatt – vagyis 2014 és 2016 között – a négy szlovák férfi nevére összesen közel 600 hatástalan, illetve kis kaliberű fegyvert regisztráltak. Miután minden bizonyítékot összegyűjtöttek ellenük, nemzetközi akciót szerveztek az elfogásukra. Mivel egyikük egy másik ügyből kifolyólag már három éve jogerős szabadságvesztését töltötte a zselizi büntetés-végrehajtási intézetben, így három társára csaptak le a rendőrök 2023. április 19-én. A NAKA és a KR NNI nyomozóin kívül az elfogásban részt vettek a szlovák készenléti kommandó tagjai is.

Nagyszombaton, Nyitrabányán és Rózsahegyen tartottak kutatásokat.

Az akció csúcspontja Jan H. elfogása volt. A 47 éves férfi egy olyan, eredetileg esztergályosműhelyként funkcionáló, kétszintes épületben lakott Rózsahegyen, aminek egy részét lakóhellyé alakította át. A férfi ott raktározta a hatástalan fegyvereket addig, míg azokat át nem alakították éles lőfegyverré.

A műhelyben a nyomozók 14 fegyvert, kb. 2000 különböző kaliberű lőszert, 40 fegyvertárat, 29 hangtompítót és 7 gránátot foglaltak le. A szlovák–magyar közös nyomozócsoport második akciója szeptember 28-án volt. További két szlovák férfit fogtak el a rendőrök. Egyiküket Rajkán, másikukat Pozsonyban. A náluk talált fegyvereket is lefoglalták.

Az NNI győri egysége az elfogott személyek elleni nyomozással még nem fejezte be végleg a fegyverekkel kapcsolatos felderítést, ugyanis céljuk feltérképezni a bűnbandához került 600 fegyver sorsát. Így mind az európai, mind a transzatlanti partnereiknek elküldték a fegyverek sorozatszámait. Az Europol, az ATF (Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmával Foglalkozó Iroda), valamint az Interpol munkatársaival sikerült már kideríteni, hogy fegyverek Svédországba, Spanyolországba, illetve Dél-Afrikába is jutottak. Ezek mindegyike bűncselekményhez köthető.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×