eur:
388.51
usd:
360.8
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ismét Bécs a legélhetőbb város a világon

Továbbra is Bécs vezeti a világ legélhetőbb nagyvárosainak Mercer-féle ranglistáját: sorozatban nyolcadik éve bizonyult a legjobbnak a tanácsadócég összesítése alapján. Budapest a 77. helyre került, ezzel a közép- és kelet-európai régió harmadik legjobb helyezését érte el.

Bécset Zürich, Auckland, München és Vancouver követi a sorban. A lista utolsó helyén Bagdad áll.

A Mercer 230 nagyvárost vizsgált meg 39 olyan kritérium alapján, amelyek a külföldön dolgozók szempontjából központi szerepet játszanak.

Politikai, társadalmi és gazdasági szempontokat vettek figyelembe, emellett elemezték többek között a város közlekedését, oktatási, kulturális és egészségügyi szolgáltatásait, közbiztonságát és környezetvédelmi helyzetét. Az eredmények a Mercer szándékai szerint a multinacionális cégeket segíthetik abban, hogy méltányosan kompenzálják kiküldetésben dolgozó alkalmazottaikat.

Az idei tanulmány elkészítéséhez első alkalommal vették figyelembe az úgynevezett "személyes biztonságot" is. A Mercer keddi közleménye szerint ugyanis az adott város politikai és szociális stabilitása bír a legnagyobb befolyással az ott dolgozó külföldiek életminőségére. Ennek megítélésében szerepet játszik például a belső stabilitás, a bűntények aránya és a helyi bűnüldöző szervek teljesítőképessége.

Bár összesítésben első helyen végzett, Bécs a személyes biztonság kategóriájában csak az ötödik helyen áll. A legnagyobb biztonságban Luxemburgban, Bernben, Helsinkiben és Zürichben érezhetik magukat a kiküldött dolgozók. A legkevésbé biztonságos város a nemzetközi listán Bagdad és Damaszkusz.

"Mivel a legtöbb dolgozót családja elkíséri kiküldetési helyére, ezért a biztonság kérdése a legfontosabb számukra" - hangsúlyozta Ulrike Hellenkamp, a Mercer képviselője. "Ausztriában viszonylag alacsony a bűnözési ráta, hatékony a bűnüldözés, stabilak a szociális és politikai viszonyok. Bécset nagyon biztonságosnak érzik, ezért a nemzetközi összehasonlításban a lista elején végzett" - tette hozzá.

Az aktuális történéseket is tükrözi a lista idei állása: a terrorizmus és a társadalmi zavargások következtében bizonyos európai országok jóval lemaradtak tavalyi helyezésükhöz képest. Ilyen például Párizs (71. hely), London (72. hely) vagy Madrid (84. hely). A görög főváros, Athén például a 85. helyről a 124-ikre esett vissza.

Budapest is rontott kissé tavalyi pozícióján, akkor még a 75. helyre sorolták. A kelet- és közép-európai térségben a legjobb helyet Prága vívta ki, a 69. helyre került, a térség második legjobbja Budapest előtt Ljubljana a 76. hellyel. A legrosszabb helyeket elfoglaló európai városok Kijev (176. hely), Tirana (179.hely) és Minszk (190. hely).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×