INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bagoly tartja félelemben egy holland város lakóit

InfoRádió / MTI
Csak esernyővel felfegyverkezve lépjenek ki éjjel az utcára - tanácsolja Purmerend városa a lakóinak, az észak-hollandiai városban ugyanis egy titokzatos bagoly tartja félelemben az embereket.

Az elmúlt három hétben tucatnyi purmerendi lakosra támad rá egy uhu. Többeket a támadás után kórházba is kellett vinni.

A legutóbbi támadás kedd este történt, egy helyi atlétikai klub két tagját érte edzés közben. Az egyik futó fején a ragadozó madár karmai által ejtett hat seb közül néhányat több öltéssel kellett összevarrni. A klub további intézkedésig valamennyi edzését törölte.

Távolabbra egy mozgássérült otthon lakói és alkalmazottai szenvedtek el legalább 15 támadást - mondta el az intézmény szóvivője, Liselotte de Bruijn.

"Nappal nincs gond, de éjjel csak ernyővel, sisakkal és kalappal felszerelkezve merészkedünk ki. A baglyot már csak akkor lehet észrevenni, amikor lecsap, és a karma éles, mint a borotva" - tette hozzá.

Az uhu az egyik legnagyobb termetű bagoly, szárnyfesztávolsága az 1,80 métert, a súlya pedig a három kilót is elérheti.

A városháza igyekszik megoldást találni, de az uhu védett faj, és külön engedély kell a befogásához.

"Az eljárás azonban időigényes, így addig is azt tanácsoljuk az embereknek, óvakodjanak a bagolytól, és éjjel csak nyitott esernyővel járjanak" - áll a városháza honlapján.

Gejo Wassink, a baglyok védelmére szakosodott OWN holland alapítvány munkatársa szerint a madár viselkedése szokatlan.

"Lehet, hogy fogságban nőtt fel, és elengedték, most pedig az emberekhez köti az élelmet, így valójában nem is akar emberekre támadni, de az is lehet, hogy a szaporodási időszak kezdetével magas a hormonszintje, és a területét védi" - tette hozzá. A szakértő szerint a bagoly feltehetően nőstény.

A címlapról ajánljuk